Nasional

1,000 veteran ATM seluruh negara berhimpun suarakan tuntutan bela kebajikan mereka

KUALA LUMPUR: Kira-kira 1,000 veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dari seluruh negara berkumpul di Tugu Negara di sini, hari ini, bagi menyuarakan tuntutan supaya kerajaan membela kebajikan mereka.

Pengerusi bersama perhimpunan dikenali sebagai Reunion Veteran, Mejar (B) Mior Rosli Mior Mohd Jaafar  mendakwa, sudah lapan tahun pihaknya berjuang untuk menegakkan tuntutan yang disifatkan sebagai ‘hak kumpulan pesara’.

Bagaimanapun, dakwanya semua tuntutan yang dibuat tidak mendapat perhatian daripada kerajaan.

Justeru, katanya melalui perhimpunan itu, pihaknya mahu menyampaikan tiga tuntutan utama.

“Tuntutan itu ialah penyelarasan pencen, pemberian pencen kepada veteran yang tidak menerima pencen serta membuka ruang untuk beri pengampunan kepada veteran ATM supaya mereka dapat menerima pencen serta diiktiraf sebagai veteran.

“Saya tidak ada pilihan lain dah kalau nak pergi jumpa lagi menteri, benda yang sama sahaja, benda balik ke situ, pusing-pusing ke situ… (tiada penyelesaian).

“Saya buat keputusan untuk mendaftar seberapa ramai orang yang menyokong saya untuk bawa (tuntutan) ke mahkamah sebab kita tak ada duit.

“Jadi tiga isu besar ini saya nak bawa ke mahkamah untuk bertanya kepada mahkamah… undang-undang ini memihak kepada kita atau undang-undang ini tidak boleh pakai?.

“Tetapi bagi saya semua undang-undang ini adalah benar, dan jelas yang kita ada hak. tetapi hak kita dinafikan,” dakwanya kepada pemberita, di sini hari ini.

Mior Rosli mendakwa, dianggarkan 330,000 veteran yang masih dinafikan hak mereka dan daripada jumlah itu, kira-kira 135,000 yang tidak mempunyai pencen.

Bagaimanapun, tegasnya perhimpunan hari ini bukan satu bentuk ugutan terhadap Kementerian Pertahanan, dan ia tidak mempunyai kaitan dengan politik.

Terdahulu, Persatuan Veteran Angkatan Tentera Malaysia (PVATM) mengarahkan pihak negeri agar maklumkan kepada 173,868 ahlinya di 246 cawangan seluruh negara mengenai larangan menyertai perhimpunan dianjurkan pada hari ini.-ASTRO AWANI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *