Tempatan

11,700 biji telur penyu bernilai RM29,250 dirampas dalam Operasi Bersepadu Khazanah

LAWAS: Satu Operasi Bersepadu Khazanah (OBK) telah dilakukan pada Sabtu lepas dan berjaya merampas 11,700 biji telur penyu.

Dalam kenyataan Briged Sarawak Pasukan Gerakan Am (Kompeni C Batalion 12 PGA Limbang), pihaknya telah membuat pemeriksaan ke atas sebuah kenderaan jenis double cab Toyota Hilux Vigo, di ICQS Merapok – Lawas pada jam 10:00 pagi Sabtu.

Pengadu memperkenalkan diri kepada subjek yang mengaku sebagai pemandu dan penumpang kenderaan tersebut.

Hasil pemeriksaan lanjut subjek tidak dapat menyatakan dokumen pemilikan yang sah ke atas 11,700 biji telur penyu (900 biji x 13 kotak) dengan jumlah keseluruhan bernilai RM29,250.

Turut dirampas sebuah kenderaan jenis Hilux Double Cab 3.0 A/T TRD berwarna Dark Gray dianggarkan bernilai RM80,000.00.

Jumlah keseluruhan yang dirampas dianggarkan bernilai RM 109,250.00 dan  kesalahan di bawah Sek 29 (1) Sarawak Wildlife Protection Ordinance 1998.

Kedua-dua warga tempatan berbangsa Melayu dan Kedayan itu telah ditahan bagi tindakan lanjut.

Tangkapan dan rampasan dibawah Ordinan Perlindungan Hidupan Liar dan diserahkan kepada Sarawak Forestry Corporation (SFC) Lawas  untuk tindakan dan siasatan lanjut.

Modus Operandi menjelaskan barangan tersebut diperolehi daripada Kota Kinabalu dan dibawa menggunakan kenderaan melalui jalan darat ke Kampung Sundar Lawas untuk diserahkan kepada pembeli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *