Nasional

Bayaran haji naik antara RM1,000 hingga RM3,000

KUALA LUMPUR: Bayaran haji dikenakan Lembaga Tabung Haji (TH) kepada bakal jemaah tahun ini, dinaikkan secara bersasar sebanyak RM1,000 dan RM3,000 seorang tertakluk kepada kategori pendapatan masing-masing.

Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif TH, Datuk Seri Amrin Awaluddin, berkata kenaikan bayaran haji tahun ini tidak dapat dielakkan berikutan peningkatan beberapa kos.

Tambahnya, ia termasuk faktor inflasi, pelbagai cukai terutamanya Cukai Nilai Tambah (VAT) dan caj visa haji serta perlindungan insurans untuk jangkitan COVID-19 yang dikenakan kerajaan Arab Saudi.

Jelasnya, kadar VAT di Arab Saudi dinaikkan daripada lima kepada 15 peratus, sekali gus menjadi faktor utama kenaikan kos haji lebih RM2,500 untuk seorang jemaah haji Muassasah.

“Bayaran haji jemaah Muassasah telah kekal pada RM9,980 seorang sejak 2009, iaitu 13 tahun lalu …walaupun kos menunaikan haji telah meningkat setiap tahun hingga 103 peratus.

“Berikutan pelaksanaan bersasar, kadar bayaran haji untuk seorang jemaah Muassasah B40 dikenakan sebanyak RM10,980 iaitu peningkatan hanya RM1,000 seorang.

“Kos ditanggung jemaah Muassasah dalam kategori lain ialah sebanyak RM12,980 seorang iaitu peningkatan RM3,000,” katanya pada sidang media khas di Menara TH hari ini.

Amrin menjelaskan bahawa TH meneruskan Bantuan Kewangan Haji untuk tahun ini dan memperkenalkan pendekatan secara bersasar.

Ketetapan itu, katanya bagi memastikan bantuan berkenaan dapat dirasai sepenuhnya oleh golongan paling memerlukan.

Bantuan Kewangan Haji ini adalah selari dengan usaha TH untuk memastikan kebajikan jemaah haji Malaysia kekal terjamin.

“Bantuan Kewangan Haji diteruskan bagi semua jemaah haji muassasah TH yang menunaikan haji buat kali pertama dan merangkumi dua kumpulan iaitu jemaah daripada kategori B40 dan selain B40.

“Berdasarkan kuota haji rasmi tahun yang telah diturunkan kepada sekitar 45 peratus oleh kerajaan Arab Saud seperti diumumkan Menteri (Hal Ehwal Agama) semalam, TH dijangka membelanjakan RM150 juta bagi menampung sebahagian kos menunaikan ibadat haji tahun ini melalui Bantuan Kewangan Haji,” katanya. -BHARIAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *