Menarik ‘Bujang Satok’ ditemui mati, dibedah siasat cari punca kematian

‘Bujang Satok’ ditemui mati, dibedah siasat cari punca kematian

17

KUCHING: Sarawak Forestry Corporation (SFC) telah menemui semula bangkai seekor buaya jantan seberat 300 kilogram berhampiran Jambatan Satok sekitar jam 12:45 tengah hari pada Ahad.

Pasukan Pasukan Tindakan Pantas Hidupan Liar (SWAT) dari SFC yang diketuai Dr. Mohd Izwan Zulaini telah mengerahkan pasukannya untuk mengambil reptilia sepanjang 14.4 kaki itu yang ditemui berselirat dalam jaring di Sungai Sarawak.

“Penemuan bedah siasat boleh menjelaskan lebih lanjut punca sebenar kematian buaya itu, yang akan kami kongsikan kepada orang ramai pada masa akan datang.

“Walaupun kami tidak mengesyaki perbuatan keji pada masa ini, laporan bedah siasat akan membantu menjelaskan kematian reptilia itu.

“Semua buaya dilindungi di bawah Ordinan Perlindungan Hidupan Liar 1998,” kata Ketua Pegawai Eksekutif yang juga Pengawal Hidupan Liar SFC Haji Zolkipli Mohamad Aton.-SN

Sumber gambar: Sarawak Edition

Previous articlePetikan Sape Citrawarna lakar sejarah catat dalam ‘Malaysia Book of Records’
Next articlePerang Rusia-Ukraine: Harga Makanan Dunia Melambung Naik
Sarawak News merupakan sebuah platform berita yang memaparkan berita, informasi dan maklumat mutakhir yang berlaku di Sarawak Bumi Kenyalang. Semestinya ianya benar, betul dan sahih hanya untuk rakyat Sarawak

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here