Nasional Dakwaan harga tiket penerbangan mahal ketika perayaan Tahun Baharu Cina 2023 adalah...

Dakwaan harga tiket penerbangan mahal ketika perayaan Tahun Baharu Cina 2023 adalah tidak benar

10

KUALA LUMPUR: Dakwaan harga tiket penerbangan mahal sehingga mencecah RM3,283 dari Ipoh ke Singapura ketika perayaan Tahun Baharu Cina tahun depan adalah tidak benar, kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee Ka Siong.

Beliau berkata berdasarkan semakan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), kos penerbangan AirAsia membabitkan destinasi tersebut adalah RM196 pada 19, 20 dan 21 Jan, iaitu tiga hari sebelum Tahun Baharu Cina yang akan disambut pada 22 Jan.

Manakala bagi penerbangan Singapura ke Ipoh pada tarikh sama, menurutnya adalah RM1,185.

Berdasarkan data di atas, beliau berkata kos penerbangan pergi dan balik tidak mencecah RM3,283 seperti didakwa dalam satu hantaran yang dikongsi Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) Wong Kah Woh dalam Facebook beliau.

Wee berkata tiket penerbangan pada minggu sebelum dan selepas Tahun Baharu Cina pula, berdasarkan semakan adalah lebih murah iaitu harga tiket penerbangan AirAsia dari Ipoh ke Singapura pada 16 hingga 18 Jan 2023 adalah RM184, manakala bagi penerbangan pada 23 dan 24 Jan antara RM408 dan RM691.

Begitu juga, katanya bagi harga tiket AirAsia dari Singapura ke Ipoh pada 16 hingga 18 Jan adalah antara RM434 dan RM821, manakala pada 23 dan 24 Jan antara RM408 dan RM517.

“Sebenarnya anda dapat semak semua harga penerbangan semasa Tahun Baharu Cina hanya dengan menekan beberapa butang sahaja,” katanya.-BERNAMA

Previous articleJangan perkecilkan usaha seorang guru, hargai pengorbanan mereka – Dato Sri Alexander
Next articleKucing dikenali ‘Yogi’ yang popular di Tik Tok mati ditemui mati diracun
Sarawak News merupakan sebuah platform berita yang memaparkan berita, informasi dan maklumat mutakhir yang berlaku di Sarawak Bumi Kenyalang. Semestinya ianya benar, betul dan sahih hanya untuk rakyat Sarawak

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here