Tempatan

Enam syarikat pemula Sarawak terpilih sertai program DiVA kohort 3

KUCHING: Enam syarikat pemula Sarawak telah terpilih untuk menyertai sebuah program utama di bawah Ekosistem Digital & Inovasi Sarawak iaitu Digital Village Accelerator (DiVA).

Inisiatif Perbadanan Ekonomi Digital Sarawak (SDEC) dan NEXEA itu melibatkan enam syarikat pemula iaitu MyScripts, Fly Technology Agriculture, Nebula, Beli Beli SuperApp, dan Formeta PLT.

Ketua Pegawai Eksekutif SDEC Ir. Ts. Sudarnoto Osman berkata, pihaknya teruja untuk bertemu dan bekerjasama dengan semua syarikat pemula yang telah memohon untuk menyertai program DiVA.

“Matlamat kami adalah untuk menyediakan mereka dengan platform, sumber dan bimbingan yang betul untuk membentuk idea mereka menjadi penyelesaian inovatif yang akan menyumbang kepada Ekosistem Digital & Inovasi Sarawak,” katanya semasa sesi orientasi kohort 3 di sini hari ini.

Program DiVA itu bertujuan untuk memupuk komuniti inovasi yang teguh di Sarawak yang memacu pertumbuhan teknologi digital dan industri kreatif.

Program ini menyokong usahawan dan pemula teknologi di Sarawak dengan menawarkan sumber penting untuk memupuk kapasiti inovatif mereka.

Peserta boleh melibatkan diri dalam bimbingan khusus, mendapat manfaat daripada bimbingan khusus industri, dan menggunakan pelbagai sokongan untuk mengemudi syarikat permulaan mereka ke arah kejayaan.

Peserta terpilih mungkin memperoleh geran SDEC sebanyak RM150,000 dan pelaburan sehingga RM250,000, menawarkan manfaat kewangan yang besar untuk usaha niaga mereka.

Ia juga menampilkan pandangan daripada mentor pelabur peringkat atasan termasuk James Graham, Alan Lim, Jonah Lau dan Dato Patrick Liew, yang akan menyampaikan pengetahuan pakar mereka untuk membantu pembangunan syarikat pemula.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *