Tempatan GPS diminta cari jalan pertingkatkan penyertaan kaum Dayak dalam perkhidmatan awam Sarawak

GPS diminta cari jalan pertingkatkan penyertaan kaum Dayak dalam perkhidmatan awam Sarawak

8

SIBU: Parti Rakyat Sarawak (PRS) meminta kerajaan Gabungan Parti Sarawak (GPS) melihat cara bagi meningkatkan penyertaan kaum Dayak dalam perkhidmatan awam negeri khususnya di peringkat eksekutif bagi mencerminkan komposisi penduduk Bumi Kenyalang.

Pemangku Presiden PRS Datuk Joseph Salang Gandum berkata ketidakseimbangan dalam jawatan dan perjawatan perkhidmatan awam Sarawak adalah amat ketara dan telah menjadi isu sejak sekian lama.

“Tugas Suruhanjaya Perkhidmatan Awam perlu dirombak supaya lebih telus dalam urusan pengambilan pekerja. Keadaan yang sama juga wujud dalam syarikat berkaitan kerajaan (GLC). GPS mesti mencari jalan untuk menangani isu ini,” katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis perasmian Persidangan Perwakilan Tritahunan (TDC) ke-5 PRS oleh Pengerusi GPS Tan Sri Abang Johari Tun Openg di sini hari ini.

Selain itu, beliau meminta penyertaan lebih ramai kaum Dayak dalam perniagaan dan perdagangan.

Sebagai bekas Presiden Dewan Perniagaan dan Perindustrian Dayak (DCCI), Salang berkata beliau sedar masyarakat kaum itu masih belum menyedari betapa banyak peluang yang terdapat dalam teras pembangunan ekonomi meliputi bidang hartanah, penerokaan, kuari dan perlombongan selain pertanian serta perladangan.

“Diharapkan Yang Amat Berhormat Premier akan dapat menentukan agar kementerian-kementerian terlibat memberikan pertimbangan sewajarnya jika terdapat permohonan daripada kaum Dayak,” kata bekas Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan itu.

Beliau turut menggesa agar kerajaan negeri memastikan pembangunan seimbang di kawasan bandar dan luar bandar dengan menyediakan lebih banyak infrastruktur, utiliti dan telekomunikasi di luar bandar.

Mengulas isu Yayasan Pendidikan Teknikal Rakyat Sarawak (Teras) yang sinonim dengan PRS, Salang berkata ia telah banyak menyumbang kepada penyertaan anak-anak Sarawak dalam bidang teknikal.

Katanya dana yayasan itu sudah susut dan memerlukan peruntukan tahunan daripada Kerajaan Sarawak untuk terus membantu golongan yang memerlukan.-BERNAMA

Previous articleKerajaan tubuh Jawatankuasa Khas Kabinet Melindungi Golongan Rentan lindungi golongan rentan
Next articleMaybank minta maaf, trafik luar biasa punca perkhidmatan terganggu
Sarawak News merupakan sebuah platform berita yang memaparkan berita, informasi dan maklumat mutakhir yang berlaku di Sarawak Bumi Kenyalang. Semestinya ianya benar, betul dan sahih hanya untuk rakyat Sarawak

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here