Nasional Harga runcit petrol RON97 naik 16 sen seliter, RON95 dan diesel kekal

Harga runcit petrol RON97 naik 16 sen seliter, RON95 dan diesel kekal

7

KUALA LUMPUR: Harga runcit petrol RON97 naik 16 sen seliter manakala harga RON95 dan diesel kekal bagi tempoh 3 hingga 9 Mac ini.

Kementerian Kewangan dalam kenyataan hari ini memaklumkan harga runcit petrol RON97 naik daripada RM3.29 kepada RM3.45 seliter manakala RON95 dan diesel masing-masing kekal pada harga RM2.05 dan RM2.15 seliter.

“Bagi melindungi pengguna daripada kesan kenaikan harga sebenar minyak di pasaran global, kerajaan mengekalkan harga runcit petrol RON95 pada paras harga siling RM2.05 seliter dan diesel RM2.15 seliter, sungguhpun harga pasaran sebenar bagi kedua-dua produk telah meningkat melebihi paras harga siling yang ditetapkan,” menurut kenyataan itu.

Kenyataan itu turut memaklumkan harga runcit petrol RON97 yang ditetapkan adalah mengikut harga pasaran sebenar.

“Kerajaan juga akan terus memantau kesan perubahan harga minyak mentah dunia serta mengambil langkah yang bersesuaian bagi memastikan kebajikan dan kesejahteraan rakyat terus terpelihara,” katanya.-BERNAMA

Previous articleKawalan harga kit ujian COVID-19, vaksinasi dibahas Ahli Parlimen
Next articleMalaysia tak iktiraf tuntutan timbang tara waris Sultan Sulu
Sarawak News merupakan sebuah platform berita yang memaparkan berita, informasi dan maklumat mutakhir yang berlaku di Sarawak Bumi Kenyalang. Semestinya ianya benar, betul dan sahih hanya untuk rakyat Sarawak

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here