Tempatan

Heret perompak kubur ke muka pengadilan: Tiong

SIBU: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Dudong, Dato’ Seri Tiong King Sing mahu penjenayah yang merompak tujuh kubur terletak di tapak perkuburan Cina di Bukit Aup di sini ditangkap dan dibawa ke muka pengadilan.

Menurutnya, tindakan segera perlu diambil pihak berkuasa terhadap pelaku jenayah tersebut kerana ia bukan kali pertama berlaku.

“Pada akhir Mac lalu, keluarga mangsa telah membuat laporan polis di polis Sibu tetapi tidak mendapat perhatian daripada mereka.

“Jadi saya telah memaklumkan perkara ‘kubur’ ini kepada Ketua Polis Daerah Sibu yang baru akan datang untuk segera meneliti tindakan keterlaluan ini.

“Jika tidak, samseng terbabit akan menjadi berani untuk terus melakukan jenayah mereka dan menimbulkan lebih banyak masalah sosial,” katanya dalam satu kenyataan pada Selasa.

Beliau yang juga Duta Khas Perdana Menteri Ke China turut melahirkan rasa kecewa kerana pegawai tidak mengambil tindakan yang perlu serta merta selepas menerima laporan pertama kejadian tersebut.

Tegasnya, penjenayah itu terus mengulangi kesalahan mereka kerana melihat jenayah awal mereka tidak dipandang serius mahupun disiasat.

“Samseng ini tidak menghormati orang mati. Tidak kira apa pun kebencian mereka terhadap si mati, memarahi kesucian kubur orang adalah di luar perikemanusiaan.

“Apakah keuntungan yang mungkin mereka perolehi daripada merompak kubur ini?” ujarnya lagi dengan nada kecewa.

Sehubungan itu, beliau sekali lagi menggesa pihak berkuasa bertindak ke atas jenayah ini secepat mungkin agar keluarga dan sanak saudara mereka yang meninggal dunia dapat kembali aman.

“Saya juga menggesa keluarga yang menghadapi jenayah serupa di kubur saudara mereka untuk membuat laporan yang diperlukan kepada polis untuk membawa penjenayah ke muka pengadilan,” tambah beliau.

Pada Ahad lepas, sebanyak tujuh kubur terletak di tapak perkuburan Cina di Bukit Aup dipecahkan malah keranda juga dibakar oleh individu tidak bertanggungjawab.

Kejadian tidak bermoral itu ditemui salah seorang keluarga si mati yang hendak pergi ke kubur tersebut untuk perayaan Ching Ming kira-kira pada jam 11 pagi. – SN

#sarawaknews
#hanyauntuksarawak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *