Tempatan

Hospital KKM berjaya laksana 98 peratus pembedahan

KUCHING: Hospital Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) berjaya melaksanakan 98 peratus daripada tunggakan pembedahan setakat 30 November.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Datuk Seri Dr Noor Hisham Abdullah berkata salah satu akibat segera daripada pandemik COVID-19 ialah kes pembedahan elektif tertunggak, dengan 57,355 kes di hospital KKM setakat September tahun lepas, di mana 93.8 peratus adalah berasaskan pembedahan.

“Bagaimanapun, kes pembedahan daripada disiplin tertentu seperti Pembedahan Kardiotorasik dan Pembedahan Pediatrik masih menghadapi masa menunggu yang panjang kerana bilangan pakar bedah, jururawat, paramedik dan seterusnya masa pembedahan yang terhad.

“Bagi Pembedahan Pediatrik, kebanyakan kes dalam senarai menunggu Pembedahan Pediatrik adalah kes hipospadia,” katanya dalam ucaptama Majlis Perasmian Academy for Silent Mentor Tripartite Conference on Healthcare Challenges (AFSM) 2022 mengenai Cabaran Penjagaan Kesihatan pada Abad ke-21 di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK) pada Rabu.

Dengan peningkatan liputan vaksinasi penduduk, katanya kadar kemasukan COVID-19 mula berkurangan, membolehkan pembukaan semula lebih banyak dewan bedah (OT) dan lebih banyak katil hospital disediakan untuk pesakit pembedahan.

Selain itu jelas beliau, lanjutan waktu OT, OT hujung minggu, dan inisiatif pembedahan besar-besaran telah dilaksanakan untuk mengurangkan kes tertunggak serta kerjasama dengan hospital universiti, hospital angkatan tentera, hospital swasta, dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) seperti Rotary.

Dalam perkembangan lain, Dr Noor Hisham berkata penyediaan penjagaan kesihatan untuk kecemasan segera dan kes trauma di persekitaran terpencil dan luar bandar kekal sebagai cabaran yang dihadapi oleh Malaysia dan banyak bahagian dunia, terutama negara membangun.

“Saya gembira kerana Royal College of Surgeons of Edinburgh (RCSEd) dan AFSM telah mengenal pasti ini sebagai satu lagi cabaran penjagaan kesihatan pada abad ke-21.

“Kementerian Kesihatan mempunyai banyak pengalaman, kepakaran dan inovasi mengenai subjek ini, dan kami berbesar hati menyumbang kepada Simposium dan Bengkel Penjagaan Kesihatan Jauh, Luar Bandar dan Segera,” katanya.

Katanya, topik yang berkaitan dengan cabaran penjagaan kesihatan yang mendesak ialah pembedahan aorta.

“Saya gembira RCSEd dan MATCVS menganjurkan Simposium Pembedahan Aortik di mana pakar dari seluruh dunia akan dapat belajar antara satu sama lain dan meningkatkan kesedaran tentang keadaan yang sangat serius ini.

“Adalah penting untuk kita mengenal pasti dan menguruskannya seawal mungkin. Dengan kemunculan teknik pembedahan dan endovaskular baharu, kadar kematian pembedahan aorta dapat diturunkan,” katanya.

Beliau pada masa yang sama berharap persidangan tiga hari itu akan menjadi platform untuk bertukar-tukar idea saintifik dan memberi inspirasi kepada penyelidikan dan kenalan baharu untuk kerjasama masa depan.

Persidangan berkenaan dianjurkan bersama oleh AFSM, RCSEd, KKM, Akademi Perubatan Kolej Pakar Bedah Malaysia (CSAMM), Persatuan Pembedahan Toraks dan Kardiovaskular Malaysia (MATCVS) serta Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) dengan lebih 400 peserta telah mendaftar. – SN

#sarawaknews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *