Dunia

Ikan pari air tawar paling besar di dunia berjaya ditangkap

BANGKOK: Seekor ikan air tawar yang disifatkan paling besar di dunia ditangkap di Sungai Mekong di Kemboja pada 13 Jun lalu.

Menurut projek penyelidikan bersama Amerika Syarikat (AS) dan Kemboja, Wonders, ikan pari air tawar itu diukur sepanjang empat meter dan seberat hampir 300 kilogram.

Rekod ikan air tawar yang pernah ditangkap sebelum ini adalah ikan keli seberat 293 kilogram yang ditemukan di Thailand pada 2005.

Pari tersebut ditangkap seorang nelayan tempatan di Stung Treng di timur laut Kemboja dan terus memaklumkannya kepada kumpulan saintis di bawah projek Wonders.

Saintis kemudiannya mengesahkan penangkapan itu dan menyifatkan pari berkenaan sebagai ikan air tawar terbesar dunia.

“Kami semua terkejut dengan tangkapan itu, Ikan tersebut amat besar dan kami kagum bagaimana pari berkenaan boleh mencapai saiz sebesar itu.

“Penangkapan itu secara tidak langsung menunjukkan Sungai Mekong masih menjadi syurga kepada pelbagai hidupan air dan kita seharusnya memelihara kelestarian sungai itu,” kata ketua saintis, Zeb Hogan.

Selepas diperiksa dan diukur, pari tersebut kemudiannya dilepaskan semula ke sungai.

Sejenis alatan turut dipasang pada badan pari itu untuk membolehkan para saintis mendapatkan maklumat mengenai cara hidup dan sifat haiwan tersebut. – AP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *