Tempatan

Jangan lupa, leka dan lalai ketika membuat persiapan Hari Raya Aidilfitri

KUCHING: Masyarakat muslim di Sarawak diingatkan supaya tidak lupa, leka dan lalai ketika membuat persiapan menyambut Hari Raya Aidilfitri.

Timbalan Premier Sarawak, Dato Sri Dr. Sim Kui Hian berkata, perkara itu harus diberi perhatian terutamanya suri rumah memandangkan mereka kerap menghabiskan masa di dapur sekali gus terdedah kepada risiko kebakaran.

Sehubungan itu, suri rumah boleh mengamalkan tips keselamatan yang dikongsi oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) menjelang sambutan Aidilfitri.

“Kita amat berterima kasih kepada JBPM Sarawak kerana sentiasa mengingatkan tentang pentingnya mengamalkan asas keselamatan.

“Oleh itu, masyarakat perlu lebih cakna bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini,” katanya pemberita selepas melancarkan Kempen Keselamatan Kebakaran Sempena Musim Perayaan Hari Raya Aidilfitri yang dianjurkan oleh JBPM Sarawak di Bazar Ramadan Stutong di sini pada Khamis. 

Kempen Keselamatan Kebakaran Sempena Musim Perayaan Hari Raya Aidilfitri ini telah mendapat kerjasama dariapda Majlis Bandaraya Kuching Selatan (MBKS) dan Petroleum Sarawak Bhd (PETROS).

Mengulas lanjut, Dr Sim yang juga Menteri Kesihatan Awam, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Sarawak menyambut baik kempen berkenaan yang diadakan tepat pada masanya.

Sementara itu, Pengarah JBPM Sarawak Datu Khirudin Drahman berkata, kempen itu juga mampu meningkatkan tahap kesedaran dalam kalangan masyarakat supaya kebih berwaspada.

“Pada ketika kita meraikan perayaan, keselamatan perlu terus menjadi keutamaan,” katanya.

Pada majlis berkenaan, Dr. Sim turut mengagihkan bubur lambuk kepada peniaga dan pengunjung di bazar berkenaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *