Rencana

Jika terbang, pasti akan kembali semula kepada tuannya

KUALA LUMPUR: Selain mengajuk percakapan manusia, burung kakaktua ada keistimewaan lain iaitu boleh dilatih untuk terbang dan kembali semula kepada tuannya.

Jadi, tidak hairan ada yang sanggup berbelanja ribuan ringgit selain menghabiskan masa terluang untuk melatih burung peliharaan mereka hingga tahu jalan pulang dan kembali ke sarang.

Antaranya, komuniti dikenali sebagai Free Fly Parrot atau penjinak burung kakaktua dan seorang daripada mereka yang aktif ialah Muhammad Irfan Daniel Haron, 22, dari Klebang, Melaka.

Menceritakan bagaimana dirinya boleh terjebak, Muhammad Irfan berkata, segalanya bermula sejak empat tahun lalu dan memilih untuk memelihara burung kerana harganya yang murah ketika itu.

Menurut Muhammad Irfan, tiada rakan yang ada hobi sama dengannya sebelum sebelum ini namun itu tidak menghalangnya untuk aktif.

“Pada awalnya, saya ada seekor burung peliharaan, namun ia hilang ketika membawanya menaiki motosikal.

“Kehilangan burung itu menyebabkan saya patah semangat dan lapan bulan juga bersedih kerana sudah sayang selain banyak menghabiskan duit untuknya.

“Setahun kemudian, saya kenal rakan yang mempunyai minat sama dan daripada situ belajar lagi cara menjinakkan burung,” katanya ketika dihubungi Metro Ahad.

Bermula dengan memberi makanan dan mengajar berjalan, Muhammad Irfan kemudian melatih burung peliharaannya melompat sehingga boleh terbang.

“Saya beri nama pada burung peliharaan dan berulang kali panggil namanya ketika latihan untuk jinakkannya.

“Dua bulan juga saya latih burung peliharaan sebelum bawanya bermain di luar dan latihan dilakukan secara berperingkat.

“Jika nak ceritakan soal kepuasan tentulah seronok kerana ada rakan yang turut sama aktif, malah satu kejayaan peribadi apabila usaha menjinakkan burung peliharaan berhasil,” katanya.

Seorang lagi penjinak burung kakaktua, Muhammad Fauzi Mad Yusop, 32, aktif sejak tiga tahun lalu dan mempunyai 10 kakaktua yang dibeli daripada penjual tempatan.

“Paling mahal adalah kakaktua spesies Macaw Blue and Gold (Fredo) bernilai RM8,500 yang dibeli pada usia empat bulan.

“Kepuasan sebagai penjinak adalah apabila berjaya melatih burung terbang bebas dan kembali kepada kita.

“Paling lama burung peliharaan saya terbang di udara adalah selama 40 minit dan risau juga pada mulanya, namun lama-kelamaan tidak lagi kerana tahu ia (burung) akan kembali semula kepada saya,” katanya yang juga bapa kepada tiga cahaya mata.

Sementara itu, Mohd Faizal Saffardin mengakui kini memelihara 11 kakaktua dan aktif sebagai penjinak sejak Februari 2020.

Menurut bapa kepada dua cahaya mata itu, permulaannya agak sukar kerana tidak tahu cara berinteraksi dengan burung, malah pernah hampir berputus asa selepas haiwan dipelihara mati.

“Saya terjebak dengan hobi itu selepas melihat komuniti penjinak berkongsi aktiviti mereka di Facebook (FB).

“Jadi, saya pun mencuba kerana kebetulan ada kawan yang terlebih dulu aktif dalam aktiviti berkenaan.

“Sebulan setengah juga saya ambil masa untuk menjinakkan burung peliharaan dan kepuasannya apabila ia terbang kemudian datang kembali kepada kita,” katanya yang menetap di Tanjung Kling, Melaka.

Menurut Mohd Faizal, isterinya pada awalnya tidak begitu memberi galakan untuk aktif dalam hobinya itu.

Bagaimanapun, semuanya berubah selepas Mohd Faizal ada tugasan di luar kawasan dan meninggalkan burung peliharaan selama dua hari bersama isteri di rumah.

“Minatnya (isteri) datang dengan sendiri mungkin kerana perlu membantu menguruskan burung di rumah.

“Burung paling mahal dibeli dengan RM1,200 seekor dan saya beri nama kepada setiap satunya dan tak terfikir untuk berhenti sebagai penjinak sebaliknya mahu menambah lagi haiwan peliharaan,” katanya.- HMETRO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *