Dunia

Kadar penghunian hotel di Makkah capai 100 peratus Ramadan tahun ini

MAKKAH: Kadar penghunian hotel di Makkah menunjukkan peningkatan 100 peratus pada musim Ramadan 2023, tertinggi sejak penularan COVID-19.

Memetik Agensi, peningkatan ini berpunca daripada peningkatan jumlah jemaah daripada seluruh negara yang datang menunaikan umrah dan didorong oleh kemudahan yang disediakan kerajaan Arab Saudi serta pemilik hotel.

Pengurus satu daripada hotel di kawasan Aziziyah, Bassam Khanfar, berkata tahun ini menyaksikan peningkatan jumlah jemaah umrah dengan kadar penghunian kembali ke tahap pra-pandemik.

Malah, kemudahan penting seperti sistem pengangkutan juga telah ditambah baik bagi keselesaan jemaah. 

“Salah satu sebab jemaah haji memilih tempat penginapan mereka di luar kawasan adalah harga hotel yang sangat tinggi dikenakan di kawasan pusat Makkah,” katanya.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Komersial di Hotel Address Makkah, Hani Najah, berkata jemaah umrah terutamanya tertumpu di kawasan tengah sekitar Masjidil Haram.

Bagaimanapun, katanya, projek bas Makkah membolehkan jemaah haji memilih hotel yang terletak di kawasan lain di Makkah dengan bas menghubungkan kawasan itu dengan Masjidil Haram.

“Ini turut membantu memulihkan kawasan berkenaan, terutama hotel di bawah empat bintang,” katanya.

Harga untuk bilik hotel dengan pemandangan adalah antara SR4,000 (AS$1,000) hingga SR10,000 semalam untuk hotel lima bintang.

Harga purata setiap bilik antara SR2,500 dan SR3,000 dan antara SR800 dan SR1,100 masing-masing untuk hotel lima bintang dan empat bintang di luar kawasan pusat.

Keputusan kerajaan Arab Saudi yang memberi kelonggaran visa kepada jemaah dari luar negara juga menyebabkan permintaan tinggi untuk bilik di kawasan tengah Makkah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *