Nasional Kerajaan komited kawal kos sara hidup rakyat, peruntukan subsidi ditambah

Kerajaan komited kawal kos sara hidup rakyat, peruntukan subsidi ditambah

4

KUALA LUMPUR: Kerajaan komited mengawal kos sara hidup rakyat negara ini apabila mengambil langkah menambah peruntukan subsidi sebanyak RM370 juta bagi bulan Julai dan Ogos tahun ini.

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz berkata penambahan peruntukan subsidi itu susulan pengumuman Kementerian Pertanian dan Industri Makanan semalam, mengenai subsidi ayam dan telur, menjadikan unjuran perbelanjaan subsidi bagi tahun 2022 kini berjumlah RM77.7 bilion.

Beliau berkata bagi tempoh lima bulan iaitu dari Februari hingga Jun, kerajaan menyediakan peruntukan sekitar RM730 juta untuk menampung subsidi harga ayam dan telur.

“Dengan pengumuman terkini, kerajaan menyediakan RM1 bilion untuk membantu rakyat iaitu subsidi tambahan ayam dan telur untuk dua bulan, Julai dan Ogos 2022, serta bantuan tunai tambahan bernilai RM630 juta yang dibayar kepada penerima Bantuan Keluarga Malaysia mulai 27 Jun 2022.

“Hakikatnya, kerajaan sentiasa meningkatkan bantuan dan subsidi kepada rakyat untuk membantu menangani cabaran kos sara hidup,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Memberi contoh harga ayam sekilogram di Indonesia iaitu RM12.44; Thailand (RM11.65-1.2kg-1.4kg); Brunei (RM14.65); Singapura (RM24.25); Filipina (RM16.59); dan Vietnam (RM23.09-1.2kg-1.4kg), Tengku Zafrul berkata harga ayam di Malaysia adalah antara yang terendah di rantau ASEAN.

Sementara itu Tengku Zafrul berkata sebagai sebuah ekonomi terbuka, Malaysia tidak terkecuali daripada tekanan inflasi global dan ia bermakna kenaikan harga barangan tidak boleh dielakkan sepenuhnya.

Beliau berkata berdasarkan simulasi Jabatan Perangkaan Negara, tanpa sebarang subsidi kerajaan, kadar inflasi Malaysia bagi bulan Mei 2022 boleh mencecah sehingga 11.4 peratus, namun dasar subsidi membantu membendung inflasi di Malaysia pada tahap 2.8 peratus.

“Kerajaan akan terus melaksanakan pemberian subsidi dan bantuan tunai bagi melindungi rakyat daripada beban kenaikan kos sara hidup,” katanya.

Beliau berkata tekanan inflasi pada tahun 2022, merupakan fenomena global dengan harga minyak mentah Brent kekal melebihi AS$100 (AS$1=RM4.40) setong sejak akhir Mac lepas, ditambah dengan gangguan rantaian bekalan dunia yang menjejaskan bekalan baja dan makanan ternakan, menyebabkan harga makanan meningkat dengan mendadak.

Umum mengetahui bahawa kadar inflasi di negara maju seperti Amerika Syarikat dan United Kingdom mencecah sembilan peratus, Thailand tujuh peratus manakala Singapura dan Filipina melebihi lima peratus, katanya.-BERNAMA

Previous articleHarga siling baharu ayam, telur bantu kekang kenaikan ketara inflasi makanan – MIDF Research
Next articleLee Zii Jia tewas seawal pusingan kedua Terbuka Malaysia
Sarawak News merupakan sebuah platform berita yang memaparkan berita, informasi dan maklumat mutakhir yang berlaku di Sarawak Bumi Kenyalang. Semestinya ianya benar, betul dan sahih hanya untuk rakyat Sarawak

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here