Nasional KKM bekalkan Paxlovid kepada bakal jemaah haji tahun ini

KKM bekalkan Paxlovid kepada bakal jemaah haji tahun ini

7

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) membekalkan sekurang-kurangnya 3,000 ubat antiviral Paxlovid sebagai persediaan merawat jemaah haji yang dijangkiti COVID-19 semasa berada di tanah suci.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata petugas perubatan akan menilai kesesuaian pesakit sebelum ubat itu diberikan kepada jemaah yang positif COVID-19.

“Selain rawatan ubat ini, langkah-langkah pencegahan dan kawalan infeksi akan dipertingkat bagi mengawal penularan wabak ini dan penyakit berjangkit yang lain,” menurutnya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata bagi membiayai perbelanjaan perkhidmatan kesihatan jemaah haji Malaysia tahun ini, kerajaan telah meluluskan pembiayaan sebanyak RM5 juta yang merangkumi perolehan ubat-ubatan dan alat perubatan serta tambang penerbangan dan elaun petugas perubatan.

“KKM juga ingin menyarankan agar semua bakal jemaah haji terutama individu berumur 60 tahun dan ke atas dan individu dewasa berumur 18 tahun hingga 59 tahun yang mempunyai risiko klinikal penyakit teruk untuk mengambil peluang mendapatkan dos penggalak kedua sebelum berangkat ke tanah suci,” katanya.

Beliau berkata pengambilan vaksin dos penggalak kedua adalah secara sukarela.

Selain itu, Khairy berkata seramai 255 petugas perubatan akan dihantar bagi membantu pengoperasian ibadah haji tahun ini.

Mereka terdiri daripada 128 petugas berpengalaman yang menyertai operasi sebelum ini manakala 127 lagi adalah petugas baharu.

Katanya kumpulan petugas perubatan itu terdiri daripada pelbagai skim perkhidmatan seperti perubatan, farmasi, jururawat, pembantu perawatan kesihatan dan penjagaan kerohanian bagi membantu Tabung Haji melancarkan perjalanan ibadah haji pada tahun ini.-BERNAMA

Previous articleKelewatan penerbangan, Air Asia akan tambah pesawat secara berperingkat
Next articleCELCOM sasar tingkatkan liputan 4G di Sarawak dan Sabah akhir tahun ini
Sarawak News merupakan sebuah platform berita yang memaparkan berita, informasi dan maklumat mutakhir yang berlaku di Sarawak Bumi Kenyalang. Semestinya ianya benar, betul dan sahih hanya untuk rakyat Sarawak

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here