Nasional

MA63: Penurunan kuasa bidang pendidikan ambil sedikit masa untuk dimuktamad – Fadhlina

PORT DICKSON: Perbincangan berkaitan penurunan kuasa dalam bidang pendidikan di Sabah dan Sarawak dijangka mengambil sedikit masa untuk dimuktamad.

Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek berkata perkara dibincangkan dalam Jawatankuasa Teknikal Perjanjian Malaysia 1963 (MA63), yang membabitkan kepentingan pihak Kerajaan Persekutuan dan kerajaan negeri, berjalan dengan baik.

“Saya ingin maklumkan jawatankuasa ini sangat progresif, perbincangan berlaku dalam keadaan sangat harmoni dan banyak isu sedang diteliti serta perhalusi secara bersama,” katanya selepas merasmikan Majlis Gotong-Royong MADANI Peringkat Negeri Sembilan dan Sambutan Jubli Intan Hari Ulang Tahun Briged Pertama Infantri Malaysia di Sekolah Kebangsaaan Si Rusa di sini semalam.

Media sebelum ini melaporkan Sabah berharap Kerajaan Perpaduan pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dapat memuktamadkan penurunan kuasa bidang pendidikan dan kesihatan dalam masa terdekat seperti dibincangkan menerusi Jawatankuasa Teknikal MA63.

Mengulas kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkaitan minat pelajar terhadap mata pelajaran Sains dan Matematik yang semakin merudum, Fadhlina berkata ia satu cabaran yang perlu diatasi oleh Kementerian Pendidikan.

Beliau berkata hala tuju Sains, Teknologi, Kejuruteraan, dan Matematik (STEM) akan diperkukuh selain pelbagai intervensi serta inisiatif diambil dengan kerjasama Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) bagi menangani perkara itu.

“Kita juga perlukan lebih banyak penglibatan komuniti, input dan komitmen ibu bapa khususnya dalam mendorong anak-anak meminati STEM,” katanya.-BERNAMA

FOTO:FB Fadhlina Sidek

Dapatkan berita lebih lanjut dan pantas dengan melayari media sosial Sarawak News

 

Telegram: https://t.me/sarawaknews2022

Facebook Page: https://www.facebook.com/sarawaknewsofficial/

Instagram: https://www.instagram.com/sarawak_news/

Twitter: https://twitter.com/sarawak_news

Youtube: https://www.youtube.com/@sarawaknews2022/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *