Menarik Mark Zuckerberg ancam tutup FB, IG di Eropah

Mark Zuckerberg ancam tutup FB, IG di Eropah

6

LONDON: Aplikasi media sosial milik Meta yang popular termasuk Facebook dan Instagram mungkin diharamkan di United Kingdom (UK) dan Eropah.

Lapor Daily Star, pengasasnya, Mark Zuckerberg mengancam untuk menghentikan ‘perkhidmatan teras’ dari rantau tersebut berikutan pertikaian mengenai undang-undang perlindungan data dengan Eropah.

Meta mengeluarkan amaran yang memaklumkan syarikatnya boleh menghentikan perkhidmatan sekiranya Eropah tidak membenarkannya melakukan ‘pemindahan data transatlantik’.

Ia bermakna pemindahan data peribadi orang ramai daripada server selamat di Eropah, yang mana dikawal ketat, ke Amerika Syarikat (AS).

Meta menerusi laporan tahunan kepada agensi kerajaan AS, memaklumkan syarikatnya mungkin perlu berhenti menawarkan ‘produk dan perkhidmatan penting’ sekiranya rangka kerja baharu itu tidak diterima pakai.

Meta mendakwa perkongsian data antara negara dan wilayah adalah penting untuk menyediakan perkhidmatannya.

Namun, Mahkamah Kehakiman Eropah menghalang syarikat itu daripada berbuat demikian sejak Julai 2020.

Sementara itu, seorang jurucakap Meta memaklumkan, pihaknya sama sekali tidak berhasrat mahupun bercadang untuk berundur dari Eropah.

Namun, Meta dan kebanyakan perniagaan, organisasi dan perkhidmatan lain bergantung sepenuhnya pada pemindahan data antara Kesatuan Eropah (EU) dan AS untuk mengendalikan perkhidmatan global.

Previous articleVarian Omicron dikesan pada rusa liar
Next articleGautam Adani paling kaya di Asia
Sarawak News merupakan sebuah platform berita yang memaparkan berita, informasi dan maklumat mutakhir yang berlaku di Sarawak Bumi Kenyalang. Semestinya ianya benar, betul dan sahih hanya untuk rakyat Sarawak

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here