Tempatan

Mulai 1 April ini, penumpang dari Semenanjung dan Sabah ke Sarawak tidak tertakluk kepada SOP

KUCHING: Penumpang domestik dari Semenanjung dan Sabah yang tiba di Sarawak tidak lagi tertakluk kepada Prosedur Operasi Standard (SOP) mulai 1 April 2022.

Timbalan Premier yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas berkata, ia selaras dengan pelaksanaan fasa peralihan ke endemik di seluruh negara.

Ujarnya lagi, ketetapan itu adalah untuk ketibaan domestik dari Kuala Lumpur atau Kota Kinabalu.

“Bagi penerbangan antarabangsa, penumpang masih perlu melakukan beberapa perkara termasuk perlu mendaftar dalam MySejahtera.

“Mereka dibahagikan kepada dua kategori iaitu penumpang dari Singapura yang datang ke Sarawak, mereka bukan sahaja perlu mendaftar dalam MySejahtera, tetapi juga melakukan ujian COVID-19 (dua hari sebelum ketibaan), namun tidak perlu melakukan ujian COVID-19 sebaik tiba di lapangan terbang di sini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas mengadakan lawatan operasi persediaan penerimaan pelawat antarabangsa di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching (LTAK) pada Jumaat.

Menurut Datuk Amar Douglas, bagi kategori kedua iaitu penumpang antarabangsa yang melakukan transit di Sarawak, mereka perlu mendaftar dalam MySejahtera dan perlu melakukan ujian COVID-19 dalam tempoh dua hari sebelum ketibaan.

Jelasnya, bagi kumpulan ini, mereka masih perlu melakukan ujian saringan COVID-19 sebaik sahaja tiba di negeri ini.

“Kita telah dimaklumkan ujian saringan ini menggunakan Ujian Pantas Antigen (RTK-Ag) yang akan mendapat keputusan segera.

“Mereka yang negatif akan dibenar (meneruskan perjalanan) dan sebaliknya yang positif terdapat SOP tertentu perlu mereka lakukan lagi,” tegasnya.

Sementara itu, mengenai sempadan darat pula Datuk Amar Uggah berkata, Sarawak kini dalam perbincangan bersama dua negara iaitu Indonesia dan Brunei mengenai SOP pembukaan sempadan antara kedua-dua negara dan Sarawak.

Beliau berharap kedua-dua negara akan memberi keputusan secepat mungkin bagi membolehkan sempadan negara dapat dibuka nanti.

“Matlamatnya adalah mahu kegiatan ekonomi kita pulih dengan perlahan, yang merupakan sebahagian daripada fasa peralihan ke endemik negara.

“Kita juga berharap dengan peralihan ini ia dapat mengembalikan kehidupan masyarakat kita kembali kepada normal nanti,” katanya.

Terdahulu, Datuk Amar Uggah turut menerima taklimat persediaan LTAK daripada Pengurus Kanan Lapangan Terbang, Jun Iskandar Murshidi.

Hadir sama, Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri Dr Rosemawati Ariffin dan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Datu Ik Pahon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *