Nasional

Mulai 1 Mei ini kehadiran murid-murid ke sekolah dan institusi di bawah KPM adalah diwajibkan

PUTRAJAYA: Kehadiran murid-murid ke sekolah, dan institusi di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM), adalah diwajibkan bermula 1 Mei ini, kata Datuk Mohd Radzi Jidin.

Dalam satu sidang media khas hari ini, Menteri Kanan Pendidikan itu berkata, pengecualian hanya diberikan kepada mereka yang mempunyai sebab tertentu, termasuk individu yang didapati positif COVID-19.

Beliau berkata, memandangkan negara masih bergerak ke arah fasa endemik, kementerian mengambil maklum akan ada kes positif berlaku di sekolah, dan beberapa ketetapan untuk pengurusan kehadiran telah dimuktamadkan.

“Jika ada murid bergejala yang hadir ke sekolah, pertama sekali, kita asingkan di bilik isolasi, jalankan ujian kendiri, dan sekiranya negatif, boleh ke kelas, dan pakai pelitup muka. Jika positif, guru akan hubungi ibu bapa jemput murid dan bawa pulang ke rumah. Itu dalam keadaan sekiranya datang ke sekolah dan bergejala.

“Bagi kehadiran guru, pegawai pengurusan dan anggota kumpulan pelaksana, kehadiran ke institusi adalah wajib. Jika ada guru bergejala, guru ini perlu melaksanakan ujian kendiri, sekiranya negatif perlu pakai pelitup muka,” katanya lagi.

Menyentuh mengenai waktu rehat, Mohd Radzi berkata, murid-murid dan guru dibenarkan untuk makan di kantin seperti biasa.

Selain itu, beliau berkata, aktiviti sukan yang melibatkan pertandingan antara sekolah, di peringkat daerah mahupun negeri juga dibenarkan seperti biasa, dengan syarat tiada individu positif yang menyertai aktiviti berkenaan.

Mengenai pemakaian baju seragam serta tatahias diri seperti rambut dan sebagainya, beliau berkata, kelonggaran akan terus diberikan sehingga sesi penggal persekolahan kedua yang bermula 12 Jun ini.

“Sebelum ini kita kata murid digalakkan pakai seragam sekolah, jadi kita akan terus galakkan, Namun begitu murid diwajibkan pakai pakaian seragam bermula sesi persekolahan penggal kedua pada 12 Jun ini.

“Termasuk rambut panjang, ramai murid datang rambut panjang, sebab sebelum ini Menteri kata tak apa. Bermula 12 Jun ini, etika pemakaian, rambut dan sebagainya adalah seperti sebelum pandemik COVID-19 bermula,” katanya lagi.

Mohd Radzi berkata, bagi murid yang bersekolah asrama, aktiviti ‘outing’ dan pulang bermalam di kediaman keluarga juga turut dibenarkan, dan ibu bapa juga dibenarkan melawat anak atau jagaan mereka di asrama sekolah seperti biasa.

Mengulas lanjut, Mohd Radzi berkata, pihak KPM ingin menzahirkan penghargaan kepada kesemua warga pendidik, ibu bapa dan penjaga, yang memahami kesukaran sektor pendidikan sepanjang tempoh dua tahun ini.

“Kita melalui satu zaman cukup sukar, bemula 14 Februari lepas, kita dah kembalikan murid ke sekolah, dan 1 Mei ini kita mempunyai ketetapan baharu, kita buka sektor pendidikan dengan luas seperti sebelum pandemik datang.

“Namun sama-sama kita pastikan bahawa dalam kita buka sektor pendidikan, kita perlu pastikan anak-anak terus hadir dengan selamat dan teratur. Mohon jasa baik semua pihak, ibu bapa dan guru, pastikan kita mematuhi segala ketetapan, bagi membolehkan sesi ini diteruskan dengan selamat,” katanya lagi.-AWANI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *