Nasional Pemakluman awal dakwa Aidilfitri jatuh pada 2 Mei tidak benar – Balai...

Pemakluman awal dakwa Aidilfitri jatuh pada 2 Mei tidak benar – Balai Cerapan Al-Khawarizmi

13
PUTRAJAYA, 8 Julai -- Seorang Ahli Jawatankuasa Melihat Anak Bulan Wilayah Persekutuan sedang melakukan pencerapan anak bulan Ramadan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) di sini malam ini. Tarikh permulaan puasa ditetapkan pada Rabu ini, 10 Julai, demikian diumumkan Penyimpan Mohor Besar Raja-raja. -- fotoBERNAMA (2013) HAKCIPTA TERPELIHARA NOTA TERBITAN KOSMO RABU 10 JULAI 2013 MUKA 23 *** ARCHIVED BY KY

KUALA LUMPUR: Dakwaan seorang individu, seperti yang disiarkan dalam sebuah portal bahawa Hari Raya Aidilfitri tahun ini akan disambut pada Isnin, 2 Mei, adalah tidak tepat, menurut kenyataan Balai Cerapan Al-Khawarizmi hari ini.

Agensi di bawah Jabatan Agama Islam Melaka dalam satu kenyataan berkata, sebarang pemakluman awal adalah tidak benar, sehingga hasil keputusan rukyah pada 29 Ramadan 1443 H diterima dan selesai dilakukan.

Menurut kenyataan itu lagi, kaedah penetapan awal bulan Islam di Malaysia adalah secara imkanurukyah (rukyah dan hisab), dan akan dilakukan pada petang 29 Ramadan 1443 H di lokasi-lokasi yang telah ditetapkan di seluruh Malaysia.

“Hasil keputusan rukyah akan dilaporkan pada Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja- Raja. Hasil keputusan rukyah akan dilaporkan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja – Raja pada malam 29 Ramadan 1443 H.

“Keputusan kenampakan hilal akan diumumkan pleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja,” menurut kenyataan itu lagi.

Terdahulu seorang individu bernama A Zaharim A Aziz mendakwa data yang diperoleh daripada Pejabat Almanak Nautika Baginda (UK) menunjukkan ketinggian dan pemanjangan anak bulan baharu pada waktu matahari terbenam bagi Kuala Lumpur adalah masing-masing 5 darjah dan 7 darjah.

“Ini bermakna dengan kaedah Imkanur Rukyah, hilal baharu kelihatan walaupun tidak dapat dilihat kerana cuaca buruk.

“Oleh itu, selepas proses pengesanan selesai, Penyimpan Mohor Besar Raja-raja hendaklah mengisytiharkan bahawa 2 Mei 2022 (Isnin) adalah 1 Syawal 1443H, sehari lebih awal daripada tarikh yang dinyatakan dalam kalendar rasmi,” menurut kenyataan individu tersebut, seperti yang disiarkan dalam sebuah portal tempatan. -ASTRO AWANI

Previous articleKartel ayam: MyCC siasat dakwaan campur tangan politik
Next articleBayaran haji naik antara RM1,000 hingga RM3,000
Sarawak News merupakan sebuah platform berita yang memaparkan berita, informasi dan maklumat mutakhir yang berlaku di Sarawak Bumi Kenyalang. Semestinya ianya benar, betul dan sahih hanya untuk rakyat Sarawak

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here