Tempatan

Pematuhan piawaian ESG akan jadi nilai tambah syarikat tarik lebih banyak pelaburan

KUCHING: Pelaburan dalam prinsip alam sekitar, sosial dan tadbir urus korporat (ESG) kini mendapat tarikan dalam kalangan pelabur seluruh dunia.

Timbalan Menteri Tenaga Dan Kelestarian Alam Sekitar, Dr Hazland Hipni  berkata, ia adalah piawaian yang mesti dipatuhi oleh syarikat untuk memenuhi tanggungjawab korporat dan sosial mereka.

Menurutnya, melalui pematuhan piawaian ESG, ia akan menjadi nilai tambah bagi syarikat untuk menarik lebih banyak pelaburan.

“Amalan amalan ESG memberi kesan kepada reputasi sesebuah syarikat dan memberi impak yang besar kepada negara.

“Telah terbukti bahawa syarikat yang melaksanakan amalan ESG berjaya mencapai prestasi kewangan yang lebih kukuh dan stabil, produktiviti pekerja yang lebih tinggi, pengurangan campur tangan kawal selia dan undang-undang, pengurangan kos dan pertumbuhan yang mampan.

“Pada masa ini, semakin ramai pelabur luar memberi tumpuan kepada ESG sebagai penanda aras atau kriteria untuk membuat keputusan pelaburan.

“Oleh itu, adalah penting untuk kita beralih kepada operasi berasaskan ESG. Jika kita mengabaikan amalan ESG, sebagai sebuah syarikat kita akan berisiko untuk diputuskan daripada rantaian atau dilupuskan oleh pelabur utama,”katanya dalam satu kenyataan media pada Rabu.

Dalam pada itu, beliau juga merakamkan ucapan tahniah kepada Senari Synergy Group kerana menjaga dan melaksanakan pelbagai inisiatif ke arah merealisasikan objektif ESG.

“Aktiviti seperti penggunaan tenaga rendah, penggunaan biogas dan bukannya diesel, kerjasama dengan institut bergaji tinggi dalam bidang tenaga boleh diperbaharui, pengurusan e-waste, permata sinergi, aktiviti kemasyarakatan seperti qurban, sumbangan kepada aktiviti kampung, mewujudkan rangka kerja ESG dan keazaman untuk menerapkan nilai integriti dengan mengadakan Sistem anti rasuah (ABMS) untuk kumpulan syarikat Synergy patut mendapat pujian,”ujar beliau lagi.

Dr Hazland percaya bahawa semua ini adalah satu langkah ke arah yang betul dan berharap agar agensi lain turut mengambil inisiatif seperti yang dilakukan oleh Senari Synergy.

Dapatkan berita lebih lanjut dan pantas dengan melayari media sosial Sarawak News

Telegram: https://t.me/sarawaknews2022

Facebook Page: https://www.facebook.com/sarawaknewsofficial/

Instagram: https://www.instagram.com/sarawak_news/

Twitter: https://twitter.com/sarawak_news

Youtube: https://www.youtube.com/@sarawaknews2022/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *