Menarik

Pembedahan kembar siap pertama negara, Yang Di-Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong ucap tahniah

KUCHING: Kejayaan pasukan pembedahan Hospital Tunku Azizah (HTA) Kuala Lumpur melakukan pembedahan pemisahan pasangan kembar siam pertama di Malaysia telah mendapat penghargaan dan ucapan tahniah daripada Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Menerusi perkongsian media sosial Istana Negara, Seri Paduka Baginda berdua turut menzahirkan rasa sukacita dan bangga atas kejayaan pasukan pembedahan HTA itu yang sekali gus turut mencipta sejarah sebagai pembedahan pertama seumpamanya di Malaysia.

“Pembedahan pasangan kembar yang berusia 17 hari tersebut diketuai Datuk Dr Zakaria Zahari dan melibatkan 13 doktor pakar, termasuk enam pakar bedah kanak-kanak dari seluruh negara, berserta hampir 20 jururawat dan staf dewan bedah kanak-kanak.

“Seri Paduka Baginda berdua turut menzahirkan rasa syukur apabila pasangan bayi kembar siam jenis Omphalophagus tersebut berjaya dipisahkan tanpa komplikasi,” kata kenyataan itu yang dimuat naik di media sosial milik Istana Negara pada Ahad.

Pada masa sama, Seri Paduka Baginda berdua turut mendoakan agar pasangan bayi kembar siam tersebut berada dalam keadaan yang baik dan segera pulih serta dapat menjalani kehidupan seperti kanak-kanak lain.-SN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *