Nasional Permohonan injunksi dalam kes saman PM terhadap Agenda Daily didengar 25 Julai

Permohonan injunksi dalam kes saman PM terhadap Agenda Daily didengar 25 Julai

18

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini menetapkan tarikh baharu pada 25 Julai ini untuk mendengar permohonan injunksi inter-parte dalam kes saman difailkan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (gambar) terhadap pemilik Agenda Daily Media Enterprise berhubung penerbitan artikel yang didakwa memfitnah Perdana Menteri itu.

Peguam Joshua Tan yang mewakili Ismail Sabri ketika dihubungi berkata tarikh pendengaran ditetapkan oleh Timbalan Pendaftar Idamasliza Maarof ketika pengurusan kes yang berlangsung secara dalam talian (e-Review) hari ini.

“Permohonan injunksi itu akan didengar di hadapan Hakim Datuk Nik Hasmat Nik Mohamad melalui sidang video,“ kata peguam itu.

Hari ini sepatutnya ditetapkan untuk mendengar permohonan injunksi berkenaan.

Pada 4 Mac lepas, Mahkamah Tinggi membenarkan permohonan Ismail Sabri, 62, untuk memperoleh injunksi ad-interim terhadap Muhamad Izwan Mohd Zubit, 37, bagi mengekalkan status quo sementara menunggu pelupusan permohonan injunksi inter-parte (dua pihak).

Pada 18 Feb, Ismail Sabri memperoleh perintah injunksi sementara daripada Mahkamah Tinggi supaya defendan (Muhamad Izwan) memadamkan artikel yang diterbitkan, dan daripada membuat sebarang kenyataan berkaitan beliau.

Dalam pernyataan tuntutannya, Ismail Sabri selaku plaintif yang memfailkan saman itu atas kapasiti peribadinya, mendakwa pada 30 Jan lepas, Agenda Daily Media telah menerbitkan artikel bertajuk ‘Ismail Sabri bimbang jadi PM paling singkat, ‘rayu’ jangan tarik sokongan’ dalam laman webnya yang mengandungi pelbagai kenyataan berniat jahat, fitnah dan tidak benar berkenaan plaintif.

Beliau mendakwa artikel itu antaranya membawa maksud bahawa, beliau terdesak untuk terus menjadi Perdana Menteri dengan apa cara sekalipun, dan sanggup merayu kepada parti politik tertentu supaya tidak menarik sokongan terhadapnya, selain mendakwa tempohnya sebagai Perdana Menteri adalah tempoh yang paling singkat dalam sejarah Malaysia.

Akibat daripada penerbitan artikel itu, Ismail Sabri mendakwa reputasinya sebagai seorang ahli UMNO dan sebagai Perdana Menteri telah tercemar, dan penerbitan itu juga telah menyebabkan emosinya terganggu dan kenyataan-kenyataan fitnah yang terkandung dalam artikel tersebut, boleh membawa kesan buruk kepada kerjaya politiknya.

Sementara itu, Muhamad Izwan dalam pernyataan pembelaannya mendakwa beliau dan syarikat itu telah melaksanakan sikap kewartawanan yang bertanggungjawab semasa menulis dan memuat naik artikel dalam laman webnya berkaitan Ismail Sabri selain menafikan artikel berkenaan mengandungi kenyataan yang bersifat fitnah dan berniat jahat terhadap plaintif.

Dalam pada itu, Ismail Sabri ketika menjawab pembelaan defendan, menegaskan beliau tidak pernah merayu kepada mana-mana parti politik untuk mengekalkan sokongan mereka terhadapnya supaya terus menjadi Perdana Menteri. – BERNAMA

Previous articlePertandingan bertuntong kini produk pelancongan baru di Sarawak
Next article‘Masih perlu patuh SOP, jaga diri melawat kubur’ – Perdana Menteri
Sarawak News merupakan sebuah platform berita yang memaparkan berita, informasi dan maklumat mutakhir yang berlaku di Sarawak Bumi Kenyalang. Semestinya ianya benar, betul dan sahih hanya untuk rakyat Sarawak

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here