Nasional Polis sahkan rangka manusia ditemukan di Australia adalah warga Sarawak

Polis sahkan rangka manusia ditemukan di Australia adalah warga Sarawak

8
Polis sedang melakukan pencarian di beberapa lokasi yang ada kaitan dengan kes pembunuhan ‘Jacky’ Kai Wong Chong (gambar sisipan). – Credit NSW Police

KUALA LUMPUR: Rangka manusia yang ditemukan dekat  Bathurst, New South Wales, Australia pada Ahad lepas disahkan sebagai warga Malaysia yang dipercayai dibunuh lebih daripada setahun lepas.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Bukit Aman, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata hasil semakan mendapati mangsa merupakan lelaki berusia 25 tahun dari Sarawak yang memasuki Australia pada November 2016 menggunakan visa pelancong.

Beliau berkata lelaki itu dipercayai ditawarkan menjadi pekerja ladang oleh satu sindiket warga asing yang disyaki terlibat dengan dadah.

“Siasatan masih diteruskan oleh pihak berkuasa Australia dan sebarang perkembangan siasatan akan dimaklumkan kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk tindakan lanjut,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

PDRM turut menyeru semua pihak supaya tidak membuat sebarang spekulasi bagi mengelak timbul sebarang kekeliruan kepada masyarakat berhubung kes itu.

Sebelum ini, media Australia melaporkan mayat seorang lelaki yang dikenali sebagai ‘Jacky’ Kai Wong Chong ditemukan
pada pukul 3.30 petang 3 April lepas dan polis negara itu percaya lelaki itu dibunuh antara 25 Disember 2020 dan 8 Januari 2021. – TVS

#sarawaknews
#hanyauntuksarawak

Previous articleHeret perompak kubur ke muka pengadilan: Tiong
Next articleKerajaan Sarawak umum bantuan khas RM500 untuk Pegawai Perkhidmatan Awam Sarawak
Sarawak News merupakan sebuah platform berita yang memaparkan berita, informasi dan maklumat mutakhir yang berlaku di Sarawak Bumi Kenyalang. Semestinya ianya benar, betul dan sahih hanya untuk rakyat Sarawak

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here