Nasional

Projek Lebuh Raya Pan Borneo Fasa Dua Sarawak Dijangka Siap 2028

KUCHING: Projek Lebuh Raya Pan Borneo (LPB) Fasa Dua Sarawak dari Limbang ke Lawas dijangka siap pada tahun 2028.

Timbalan Menteri Kerja Raya Datuk Arthur Joseph Kurup berkata, projek yang dibatalkan Pakatan Harapan (PH) itu telah mendapat kelulusan secara berprinsip pada mesyuarat Kabinet pada 4 Mac lepas.

“Kerajaan terus memberi komitmen dengan mengutamakan jajaran ini selaras dengan objektif untuk melancarkan trafik tanpa melalui negara Brunei,” katanya

Beliau berkata demikian pada sesi soal jawab persidangan Dewan Parlimen pagi tadi untuk menjawab soalan daripada Ahli Parlimen Igan, Ahmad Johnie Zawawi mengenai status terkini Fasa dua projek Pan Borneo Sarawak susulan pengumuman Perdana Menteri Februari lepas.

Pada Februari lalu, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah menegaskan akan mencari jalan untuk meneruskan pembinaan projek lebuh raya Pan Borneo Fasa dua Sarawak, dari Limbang ke Lawasa yang dihentikan kerajaan Pakatan Harapan.

Sementara itu, keseluruhan Fasa satu projek LPB Sarawak sepanjang 786 kilometer telah siap 78 peratus, manakala terdapat beberapa pakej dalam prjek tersebut mengalami sedikit kelewatan akibat pandemik COVID-19.

Projek tersebut dijangka siap melangkaui suku pertama tahun 2023 kelak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *