Dunia

Sarawak belajar dari Thailand mengenai pusat logistik & lori

THAILAND: Kementerian Pengangkutan (MOT) Sarawak telah mengadakan lawatan ke pusat logistik dan terminal lori di Bangkok, Thailand dari 27 hingga 31 Ogos 2023.

Dalam satu kenyataan, MOT Sarawak memberitahu, delegasi telah dipimpin oleh Menteri Pengangkutan Sarawak Dato Sri Lee Kim Shin bersama Timbalan Menteri Pengangkutan Sarawak Datuk Dr Jerip Susil.

Delegasi ini terdiri daripada wakil-wakil dari sektor kerajaan dan swasta, termasuk Unit Perancang Ekonomi Sarawak, Jabatan Pengangkutan Jalan Sarawak, Majlis Bandaraya Miri, Majlis Perbandaran Sibu, Lembaga Pembangunan Bintulu, Persatuan Pemilik Lori Miri, Persatuan Pengangkutan Lori Sarawak, Persatuan Agensi Penghantaran Sarawak, Perwakilan Persatuan Pengangkutan Lori Malaysia, dan Persatuan Pengusaha Lori Tipper Malaysia.

Delegasi tersebut melawat Jalur Kualiti Barangan Terpilih di Lapangan Terbang Suvarnabhumi, Terminal Lori Phutthamonthon di Nakhon Pathom, Terminal Lori Rom Klao di Bangkok, serta TIFFA Inland Container Depot di Lat Krabang, Bangkok.

Lawatan ini bertujuan untuk mempelajari pengalaman Thailand dalam perancangan, pengurusan, dan operasi Pusat Logistik / Terminal Lori, kerana Thailand dikenali mempunyai infrastruktur logistik yang canggih.

Lawatan ini dijangka memberikan pengetahuan dan maklumat yang lebih mendalam dalam perancangan dan reka bentuk untuk pembangunan sektor logistik dan sistem pengedaran Sarawak untuk meningkatkan penyambungan dan memudahkan pergerakan barang.

Hasil dari lawatan ini akan menjadi suatu yang penting untuk perancangan terminal lori yang dicadangkan di Miri, Bintulu, Sibu, dan Kuching.

Dapatkan berita lebih lanjut dan pantas dengan melayari media sosial Sarawak News.

Telegram: https://t.me/sarawaknews2022

Facebook Page: https://www.facebook.com/sarawaknewsofficial/

Instagram: https://www.instagram.com/sarawak_news/

Twitter: https://twitter.com/sarawak_news

Youtube: https://www.youtube.com/@sarawaknews2022/

Exit mobile version