Tempatan

Sarawak dan Sabah kini bergelar wilayah

KUCHING: Sarawak dan Sabah kini boleh diiktiraf sebagai wilayah dan bukan lagi negeri selepas Akta Perlembagaan (Pindaan) 2022 [Akta A1642] berkuatkuasa pada 11 Februari 2022.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Dudong, Datuk Seri Tiong King Sing menjelaskan ia selaras dengan pindaan Perkara 1(2) Persekutuan Perlembagaan di mana kedudukan Sabah dan Sarawak dikembalikan kepada Negeri Borneo di bawah Persekutuan bersama 11 negeri Tanah Melayu iaitu kedudukan apabila Persekutuan Malaysia telah dibentuk berdasarkan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

Ini juga jelasnya menunjukkan kegigihan Kerajaan Negeri dalam mencapai pengiktirafan kedudukan dan kedaulatan negeri Sarawak di bawah MA63.

“Pemulihan Sarawak sebagai Negeri Borneo di Persekutuan Perlembagaan bermakna Kerajaan Persekutuan sedang berusaha untuk menjadi lebih baik mengiktiraf kedudukan Sarawak dan hak rakyat Sarawak menurut MA63.

“Kini, Negeri Borneo benar-benar merupakan rakan kongsi yang sama bagi Negeri Malaya di bawah Perlembagaan Persekutuan,” katanya pada Persidangan DUN Sarawak Ke-19 pada Selasa.

Dalam pada itu, beliau menggesa Kerajaan Sarawak menuntut kuasa autonomi daripada Kerajaan Persekutuan untuk menyelesaikan isu berkaitan dengan kewarganegaraan kanak-kanak tanpa kerakyatan di negeri ini.

Kuasa autonomi itu katanya juga diperlukan untuk menyelesaikan isu berkaitan pendidikan, keselamatan dan sempadan kawalan, imigresen dan kesihatan awam negeri.

Tegasnya, selaras dengan pindaan Akta Perlembagaan, Sarawak kini perlu membuat pindaan terhadap perlembagaan negeri itu untuk memastikan rakyat menerima manfaat untuk jangka masa panjang.

Datuk Seri Tiong juga mahu kerajaan negeri mempertimbangkan untuk mengkaji semula peningkatan Pemberian Khas kepada Sarawak di bawah Bahagian IV dan penambahan minyak royalti daripada 5 peratus hingga 10 peratus seperti yang diperuntukkan di bawah Bahagian V ke-10 Jadual Perlembagaan Persekutuan.

“Pendapatan tambahan ini penting kepada pembangunan infrastruktur negeri Sarawak.” – SN

#sarawaknews
#hanyauntuksarawak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *