Tempatan

Sarawak ikut peralihan ke fasa endamik 1 April ini

KUCHING: Kerajaan Sarawak memutuskan mengikut keputusan kerajaan pusat beralih ke fasa endemik berkuatkuasa 1 April ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak, Datuk Amar Douglas Uggah Embas berkata peralihan itu sebahagian daripada strategi Sarawak untuk membolehkan rakyat di negeri ini dapat menjalani kehidupan yang lebih normal.

Sehubungan itu, JPBN Sarawak juga sedang merancang beberapa protokol kesihatan bagi membolehkan Prosedur Operasi Standard (SOP) yang baharu dan relevan dengan fasa endemik dapat dilaksanakan.

“Sempadan-sempadan negara kita juga akan dibuka dan pastinya para pelancong akan dibenarkan untuk masuk ke Sarawak dengan keperluan SOP kesihatan yang lebih longgar.

“JPBN Sarawak sedang merancang keperluan logistik dan strategi untuk membolehkan sempadan kita dibuka kembali, SOP akan dilonggarkan dan kita akan maklumkan SOP baharu ini kepada orang awam,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap dalam Majlis Makan Malam Persidangan Kebangsaan Wanita Dayak 2022 di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK) pada Jumaat.

Datuk Amar Douglas Uggah juga menggesa masyarakat sentiasa peka dengan tahap kesihatan masing-masing dengan sentiasa melakukan saringan kesihatan selain mendapatkan suntikan dos penggalak sebagai perlindungan yang lebih baik menjelang fasa endemik.

“Terdapat pelbagai bukti yang cukup mendedahkan bahawa dos penggalak berupaya untuk membantu individu melawan virus COVID-19 dan kini terdapat seramai 207,486 rakyat Sarawak yang layak belum mendapatkan dos penggalak.

“Jangan berlengah-lengah dan memperjudikan nyawa anda terutama warga emas yang mempunyai komorbid, jika ada kawan-kawan dan saudara yang belum divaksin, tolong nasihatkan mereka untuk mendapataknnya demi melindungi mereka,” katanya.

Setakat 16 Mac 2022, Sarawak secara aktif telah memberikan vaksin kepada 65.7 peratus daripada 286,000 jumlah keseluruhan kanak-kanak berusia lima hingga 11 tahun di negeri itu.

Dalam tempoh yang sama sejumlah 80.4 peratus daripada keseluruhan rakyat Sarawak yang layak berusia 18 tahun ke atas telah menerima dos penggalak termasuk individu yang tergolong dalam kategori berisiko, Orang Kelainan Upaya (OKU), petuga kesihatan, warga emas dan penerima vaksin Sinovac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *