Dunia

Sarawak ke Australia Barat, kaji struktur industri air

PERTH, Australia Barat: Kementerian Utiliti dan Telekomunikasi yang dipimpin oleh Datuk Julaihi Narawi melakukan lawatan ke badan pengawal air dan operator air di Australia Barat dari 20 hingga 26 September 2023 untuk mengkaji struktur industri air mereka.

Dalam satu kenyataan pada Khamis, beliau berkata, ia adalah termasuk mengkaji rangka kerja undang-undang dan pengawalseliaan, tatakelola, model perniagaan, struktur organisasi, dan infrastruktur teknologi.

Julaihi dan rombongan melakukan kunjungan hormat kepada Menteri Latihan; Air; dan Belia Simone McGurk, yang bertanggungjawab terhadap pengawalseliaan air di Australia Barat bertempat di Dewan Parlimen Australia Barat.

Para pegawai juga akan melawat Jabatan Air dan Regulasi Alam Sekitar (DWER), Lembaga Regulasi Ekonomi (ERA), dan Korporasi Air yang merupakan operator utama air di Australia Barat termasuk Pabrik Pengdesalinan Air Laut Southern Seawater, Empangan Mundaring, Empangan Serpentine, dan Pabrik Pemulihan Air Lanjutan Beenyup.

Lawatan penanda aras ini akan memberi delegasi peluang yang sangat berharga untuk menilai kesesuaian dan kebolehlaksanaan model industri air Australia Barat dalam menstruktur semula sektor bekalan air di Sarawak dengan mengambil kira model yang sesuai untuk diaplikasikan kepada entiti bekalan air tunggal dan untuk badan korporat bagi Penguasaan Air Negeri.

“Lawatan penanda aras ini bertujuan untuk pembangunan sistem bekalan air yang terintegrasi dan pengurusan sumber air di Sarawak.

“Dengan memperoleh pengetahuan dan pengalaman dari Australia Barat, kami berharap dapat membentuk sistem yang boleh dipercayai, ekonomi, dan mampan di seluruh Sarawak untuk meningkatkan ekonomi dan kesejahteraan sosial rakyat.

“Ini selaras dengan inisiatif di bawah Strategi Pembangunan Pasca Covid 2030 atau PCDS 2030 kami,” tambah Julaihi.

Delegasi yang dipimpin oleh Julaihi itu juga turut dihadiri oleh Setiausaha Kerajaan Sarawak Datuk Amar Abu Bakar Marzuki, dan Timbalan Menteri Telekomunikasi Datuk Liwan Lagang.

Dapatkan berita lebih lanjut dan pantas dengan melayari media sosial Sarawak News

Telegram: https://t.me/sarawaknews2022

Facebook Page: https://www.facebook.com/sarawaknewsofficial/

Instagram: https://www.instagram.com/sarawak_news/

Twitter: https://twitter.com/sarawak_news

Youtube: https://www.youtube.com/@sarawaknews2022/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *