Dunia

Sarawak puji usaha SAMIN majukan industri maritim

SINGAPURA: Sarawak mengakui dan memuji usaha berterusan Persatuan Industri Marin Sarawak (SAMIN) dalam mempromosikan industri maritim, khususnya sektor pembinaan dan penyelenggaraan kapal (SBSR).

Menteri Perdagangan Antarabangsa, Industri dan Pelaburan (MINTRED) Sarawak, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan berkata sejak penubuhan pada tahun 2018, SAMIN telah menjadi platform utama bagi pembangunan serta perbincangan industri maritim di Sarawak yang merupakan tulang belakang pertumbuhan sosio-ekonomi negeri.

“Usaha, semangat, dan komitmen SAMIN dalam menempatkan Sarawak di peta SBSR antarabangsa, menekankan sokongan kerajaan negeri yang kuat, lokasi yang menguntungkan, infrastruktur yang baik, dan modal insan yang berpengalaman dan berkeupayaan dalam sektor SBSR,” katanya.

Awang Tengah, yang juga Timbalan Premier Sarawak, berkata demikian selepas lawatan rasmi ke SAMIN Pavilion Sarawak, yang disokong oleh Pejabat Perdagangan & Pelancongan Sarawak Singapura di Pameran Maritim Asia Pasifik (APM) di Singapura semalam.

Beliau menekankan bahawa industri maritim mempunyai potensi untuk memberikan sumbangan lebih lanjut kepada KDNK negeri dengan menarik pelaburan, mempromosikan pembangunan infrastruktur, memupuk pertumbuhan modal insan terutama dalam bidang yang sangat mahir, dan menggalakkan penggunaan teknologi tinggi termasuk dalam Industri 4.0.

“Sektor SBSR telah ditetapkan sebagai salah satu kluster bukan berasaskan sumber yang mampu menghasilkan nilai tambah, pendapatan tinggi, inovasi yang didorong oleh teknologi dan pengetahuan untuk mempromosikan pertumbuhan ekonomi Sarawak,” katanya.

Sementara itu, Presiden SAMIN, Dr Renco Yong menegaskan komitmen persatuan untuk menjadi pemangkin utama dalam mempromosikan industri marin Sarawak, terutamanya dalam sektor SBSR.

Renco turut mengucapkan terima kasih kepada MINTRED atas sokongan yang diberikan terutamanya semasa pandemik Covid-19 di mana kementerian tersebut membantu memudahkan kemasukan pekerja asing dalam sektor SBSR.

“SAMIN bersyukur atas sokongan yang diberikan oleh MINTRED untuk memastikan aktiviti kapal di negeri ini tidak terganggu semasa Perintah Kawalan Pergerakan. Ini adalah penting bagi pencapaian sasaran pemulihan ekonomi penuh yang dinyatakan dalam Strategi Pembangunan Pasca Covid-19 2030.

“Kami akan terus bekerjasama dengan Kementerian untuk menonjolkan keupayaan pemain tempatan, mempromosikan Sarawak sebagai pusat SBSR di Malaysia dan menyelesaikan isu-isu dan masalah dalam industri marin untuk memacu pertumbuhan dan sumbangan kepada ekonomi negeri,” tambah Renco.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *