Tempatan

SCS tunjang visi Sarawak jadi negeri maju tahun 2030

KUCHING: Kerajaan Sarawak memperkenalkan Bimbingan Eksekutif dalam Perkhidmatan Awam Negeri Sarawak (SCS) untuk mempercepatkan prestasi kepimpinan dan transformasi, bagi mencapai aspirasi Sarawak maju menjelang 2030.

Premier Sarawak, Datuk Patinggi Tan Sri (Dr) Abang Abdul Rahman Zohari Tun Datuk Abang Openg berkata melalui inisiatif ‘Pemimpin Bina Pemimpin SCS’, bimbingan dilaksanakan dalam penyepaduan yang lancar dengan latihan, bimbingan dan kaunseling untuk menyediakan intervensi pembangunan kepimpinan yang sihat dan berkuasa serta membina keupayaan dan kapasiti kepimpinan yang diperlukan.

Katanya, pembangunan kepimpinan SCS mesti meraih faedah bimbingan yang disepadukan dalam proses pembangunan bakat yang lebih luas untuk mengeluarkan semua potensi untuk mencapai penyampaian perkhidmatan berprestasi tinggi kepada rakyat negeri ini berdasarkan platform kesejahteraan yang agresif untuk kedua-dua ‘pekerja & organisasi’.

“Maksud saya ialah kita mesti mempunyai keyakinan dan keberanian untuk melakukan perkara yang akan mengubah Sarawak. Begitu juga, pemimpin Perkhidmatan Awam kita mesti mempunyai keyakinan dan keberanian untuk mendorong dan melancarkan yang terbaik untuk menterjemahkan aspirasi Negara 2030 ini kepada realiti kolektif.

“Hubungan yang hilang antara aspirasi dan keupayaan kita untuk melakukan perubahan yang diperlukan dan mencapai aspirasi adalah tenaga kepimpinan untuk membangkitkan transformasi minda dan tingkah laku dalam diri kita dalam Perkhidmatan Awam Sarawak.

“Setiap daripada kita mempunyai kuasa untuk mengenal pasti dan mengalihkan tenaga kita sendiri kepada tingkah laku dan sikap yang lebih membina untuk berkhidmat dengan lebih baik kepada negeri dan masyarakat kita.

“Di sinilah pentingnya Bimbingan Eksekutif. Bimbingan Eksekutif ialah ‘teknologi pemikiran’ terbaharu yang memupuk keupayaan kita untuk berfikir dengan jelas, berfikir jauh ke hadapan dan berfikir secara kreatif, strategik dan pragmatik – yang penting dalam memacu impak dan inovasi,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam teks ucapan dibaca oleh Timbalan Premier, Datuk Amar Douslas Uggah Embas semasa melancarkan program ‘Transformasi Melalui Perbualan, Menyokong Transformasi Kepimpinan Melalui Bimbingan Eksekutif’ di Kuching pada Rabu.

Katanya, Ketua-Ketua Jabatan, Setiausaha Tetap, pemimpin unit SCS, memainkan peranan penting dalam kejayaan negeri Sarawak – terutamanya ke arah mencapai matlamat bercita-cita tinggi dalam Strategi Pembangunan Pasca COVID-19 2030.

Tambah beliau, menjelang 2030, kerajaan negeri mensasarkan untuk meningkatkan KDNK Sarawak kepada RM282 bilion; meningkatkan ekonomi pada 6 hingga 8.0% setahun; mewujudkan 195,000 peluang pekerjaan baharu; meningkatkan pendapatan isi rumah Sarawak kepada RM15,000 sebulan; mengurangkan jurang pembangunan bandar dan luar bandar; dan meningkatkan kecekapan kerja, meningkatkan produktiviti melalui data dan inovasi digital.

Bimbingan Eksekutif itu dikendalikan oleh Pembimbing Eksekutif, Dr. Marcia Reynolds yang mempunyai pengalaman melatih CEO, Program Bimbingan dan latihan eksekutif di 43 negara. – SN

#sarawaknews
#hanyauntuksarawak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *