Nasional

Subsidi minyak masak botol dimansuhkan, susulan penyelewengan – PM

PUTRAJAYA: Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menjelaskan kerajaan tidak meneruskan Program Subsidi Sementara bagi minyak masak botol susulan terdapat penyelewengan dikesan.

Jelasnya, program subsidi berkenaan yang sepatutnya tamat pada Ogos 2021, tetapi diteruskan sehingga akhir Jun disebabkan mengambil kira faktor pandemik COVID-19 yang memberi kesan kepada rakyat.

“Saya nak maklumkan sewaktu pandemik COVID-19, kerajaan memperkenalkan Program Subsidi Sementara untuk minyak masak berbotol bagi satu hingga lima kilogram pada Ogos 2021.

“Ini membantu rakyat ketika itu berada dalama kesusahan sewaktu pandemik. Program ini sementara untuk tiga bulan, dengan kos sebanyak RM55 juta sebulan dan bermula pada Ogos 2021,” jelasnya lagi.

Bagaimanapun kerajaan ujar Ismail Sabri mendapati bahawa minyak masak berbotol banyak diselewengkan dan diseludup oleh pihak tertentu.

Justeru itu katanya, kerajaan mengambil pendirian untuk memansuhkan program subsidi berkenaan.

“Kerajaan mendapati bahawa minyak masak berbotol bersubsidi banyak diselewengkan oleh pihak industri, komersial dan diseludup.

“Jadi melihat kepada penyelewengan yang berlaku maka kerajan telah membuat keputusan iaitu tiada keperluan untuk meneruskan subsidi minyak masak berbotol kerana tidak lagi menepati objektif untuk ktia perkenalkan.

“Kerana tujuan kita perkenalkan untuk membantu rakyat ketika pandemik COVID-19. Sekarang kita sudah fasa endemik, rakyat telah bebas keluar dan sebagainya jadi tiada keperluan lagi,” ujarnya lagi.

Justeru beliau berharap agar Keluarga Malaysia tidak terkeliru dengan pengumuman kerajaan itu.

“Walau bagaimanapun subsidi minyak masak kampit berjumlah 60,000 tan metrik setelah dilaksanakan sejak dulu diteruskan seperti baisa.

“Saya harap Keluarga Malaysia faham tentang perkara ini dan tidak lagi terkeliru seolah-olah kerajaan menarik subsidi minyak masak, sebenarnya subsidi minyak masak dikekalkan,” katanya lagi.

Kerajaan sebelum ini mengumumkan subsidi minyak masak tulen botol dua hingga lima kilogram akan dimansuhkan bermula 1 Julai.-ASTRO AWANI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *