Nasional

SULUNG bantu pelajar B40 ke menara gading

BATU PAHAT: Program Pembangunan Siswa Sulung Keluarga Malaysia atau SULUNG memfokuskan usaha membantu pelajar B40 menjadi individu pertama dalam keluarga menjejak kaki ke menara gading.

Program digerakkan oleh Ahli Parlimen Parit Sulung, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad yang juga Menteri Pengajian Tinggi disifatkan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai unik.

Perdana Menteri berkata, pelajar bukan sahaja dibantu diberikan laluan khusus kemasukan ke universiti awam tetapi turut ditawarkan biasiswa, asrama dan diberikan mentoring sehingga mereka berjaya mendapat pekerjaan.

“Menjadi harapan saya supaya dengan tahap pendidikan yang baik, kelak akan membawa anak-anak ini keluar dari kitaran B40, seterusnya dapat berdikari selepas tamat pengajian.

Perdana Menteri berkata demikian ketika melancarkan Karnival KPT Keluarga Malaysia, di Parit Sulong, hari ini.

Yang turut hadir, Noraini dan Menteri Besar, Datuk Hasni Mohammad.

Sementara itu, Ismail Sabri berkata, pendidikan adalah agenda yang penting bagi mengubah keluarga, kaum dan individu.

Katanya, kerajaan juga menjadikan pendidikan sebagai agenda utama sejak merdeka lagi.

”Walaupun kerajaan bertukar-tukar, tetapi pendidikan tetap menjadi agenda utama kerana pendidikan boleh membantu golongan B40, M40 dan juga masyarakat luar bandar.

“Pelbagai inisiatif yang dilaksanakan oleh kerajaan sebagai contoh Biasiswa MARA yang ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan yang membolehkan sekurang kurangnya 10 pelajar melanjutkan pelajaran ke luar negara.

“Dengan pendidikan, tanpa mengira latar belakang, anak penoreh getah pun boleh menjadi seorang perdana menteri dan anak tok penghulu boleh jadi menteri besar, berjaya hasil dari dasar yang jelas dari kerajaan untuk tingkatkan taraf pendidikan anak-anak bangsa.

“Penekanan kepada aspek pendidikan, termasuklah pendidikan tinggi perlu menjadi keutamaan, selari dengan nilai Keluarga Malaysia, iaitu menerapkan budaya ilmu dalam masyarakat dan keluarga,” katanya.

Dalam pada itu, Ismail Sabri menyeru masyarakat mengambil peluang inisiatif peluang kerjaya yang dianjurkan oleh Kementerian Pengajian Tinggi (KPT).

Katanya, program seperti PENJANA KPT-CAP, PENJANA KPT-PACE, dan GetHired@KPT serta MyFutureJobs akan membantu mengurangkan lagi kadar pengangguran di negara ini kepada paras di bawah 4.2 peratus.

“Apa yang pasti, program-program ini adalah berbentuk titik penentu dan bertujuan untuk menyantuni keperluan denyut nadi rakyat,” katanya.

Ismail Sabri berkata, seperti program MYFutureJobs, berdasarkan rekod yang ada sebanyak 63,990 jawatan kosong di Johor ditawarkan melalui portal program berkenaan.

“Untuk tempoh karnival ini sahaja, saya difahamkan lebih 3,000 kekosongan jawatan ditawarkan. Justeru, saya menyeru semua yang hadir untuk mengambil peluang ini dan menguar-uarkan juga kepada saudara-mara di luar sana yang memerlukan pekerjaan,” katanya.-BERITA HARIAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *