Dunia Thailand sahkan kes pertama varian Omicron terbaru ‘XE’

Thailand sahkan kes pertama varian Omicron terbaru ‘XE’

6

BANGKOK: Thailand melaporkan kes pertama Omicron XE, gabungan dua versi bagi varian Omicron terdahulu, sejurus selepas Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi amaran mengenai subvarian itu.

Penemuan XE, gabungan mutan dari varian BA.1 dan BA.2, sudah dilaporkan oleh Pusat Genomik Perubatan, Hospital Ramathibodi.

Dalam catatan di laman Facebooknya, pusat itu memaklumkan rekombinan XE ditemui melalui penjujukan genomik sampel calitan yang diambil daripada pesakit.

Katanya, rekombinan XE itu bukanlah varian Deltacron, sebaliknya adalah sesuatu yang baru.

WHO memberi amaran hari ini bahawa XE boleh menjadi strain paling mudah menular bagi COVID-19 baharu biarpun tahap betapa serius kesannya masih disiasat.

Memetik maklumat daripada WHO, pusat itu berkata satu lagi varian baharu, Deltacron, hibrid daripada strain Delta dan Omicron, tidak merebak dengan cepat atau menyebabkan gejala teruk berikutan penemuan kes lain yang tidak disahkan melalui Genotaip Massarray.

Omicron XE pertama kali dikesan di United Kingdom (UK) pada 19 Januari lalu dan lebih daripada 600 jujukan sudah dilaporkan, sebelum penemuannya disahkan.

Memetik laporan Agensi Perkhidmatan Kesihatan UK (UKHSA), pusat itu menjelaskan Omicron XE adalah 10 peratus lebih mudah menukar daripada BA.2 dan 43 peratus lebih mudah menukar daripada Omicron asal (B.1.1.529).

Pusat itu menjelaskan, masih perlu penilaian lanjut bagi menentukan sama ada Omicron XE akan dominan. – AGENSI

Previous articleVarian XE kini di Thailand, belum di Malaysia
Next articleKPDNHEP jalankan pemeriksaan lebih agresif ke atas kenaikan harga ayam di semua peringkat
Sarawak News merupakan sebuah platform berita yang memaparkan berita, informasi dan maklumat mutakhir yang berlaku di Sarawak Bumi Kenyalang. Semestinya ianya benar, betul dan sahih hanya untuk rakyat Sarawak

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here