Nasional

Wan Junaidi dianugerah gelaran Tun, dilantik Yang di-Pertua Negeri Sarawak ke-8

KUALA LUMPUR: Bekas Yang Dipertua Dewan Negara, Tun Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar, dianugerahi gelaran kebesaran “Tun” selepas dilantik sebagai Yang di-Pertua Negeri Sarawak ke-8.

Gelaran berkenaan dianugerahkan oleh Yang Di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Istana Negara pagi ini selepas beliau menerima watikah pelantikan sebagai Yang di-Pertua Negeri Sarawak ke-8 menggantikan Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud yang mandatnya berakhir.

Pengurniaan gelaran “Tun” adalah penganugerahan Darjah Kebesaran Seri Maharaja Mangku Negara (SSM) iaitu penghormatan tertinggi negara.

Upacara pelantikan turut dihadiri oleh Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, dan Premier Sarawak Datuk Patinggi Tan Sri (Dr) Abang Abdul Rahman Zohari Tun Datuk Abang Openg, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Dato Sri Fadillah Yusof.

Tun Wan Junaidi, yang dilahirkan pada 1 Februari 1946, memulakan kerjayanya sebagai pegawai polis sebelum melanjutkan pengajian dalam bidang undang-undang di University of Buckingham, United Kingdom.

Beliau kemudiannya meraih ijazah sarjana muda dan sarjana dalam undang-undang dari Council of Legal Education London, serta doktor dalam Pentadbiran Perniagaan (DBA) dari University of Southern California, Amerika Syarikat.

Dalam kerjaya politiknya, Tun Wan Junaidi memulakan karier politiknya pada 1987 apabila dilantik sebagai ahli jawatankuasa eksekutif Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Pemuda Cawangan Satok dan menjadi salah seorang naib presidennya.

Wan Junaidi dipilih untuk bertanding di Batang Lupar pada 1990 dan seterusnya dipilih sebagai Ahli Parlimen.

Beliau memegang jawatan itu sehingga beliau bertukar kerusi kepada Santubong pada 2004.

Beliau memegang jawatan itu sehingga beliau bersara daripada politik aktif pada 2021.

Sebagai ahli parlimen, Wan Junaidi pernah memegang pelbagai jawatan penting dalam Kerajaan Persekutuan, bermula sebagai Timbalan Speaker Parlimen dan kemudian beliau dilantik sebagai Timbalan Menteri Dalam Negeri.

Selepas berjaya mengekalkan kerusi Santubong pada pilihan raya umum ke-13 pada 2013, beliau dilantik sebagai Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar dan kemudiannya sebagai Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi.

Jawatan terakhir beliau dalam Kabinet Persekutuan ialah sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang).

Wan Junaidi dilantik sebagai Yang Dipertua Dewan Negara pada 19 Jun 2023 sehingga beliau meletakkan jawatan pada 19 Januari 2024.

Beliau juga dikenali sebagai penulis yang produktif dengan menghasilkan tujuh buah buku.

Selain daripada sumbangan politik, Tun Wan Junaidi juga aktif dalam pelbagai pertubuhan bukan kerajaan, termasuk Persatuan Bekas Polis Sarawak dan sebagai Ketua Pesuruhjaya Pengakap Sarawak sejak 1992.

Tun Wan Junaidi berkahwin dua kali, pertama dengan Allahyarham Datin Sri Fiona Sim Abdullah dan yang kedua dengan Toh Puan Fauziah pada 10 Disember 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *