Tempatan

Yayasan Sarawak, SMEA meterai MoU bagi kerjasama dalam industri aeroangkasa

KUCHING: Yayasan Sarawak memperkukuhkan kerjasama dalam industri aeroangkasa dengan menandatangani Memorandum Persefahaman (MOU) bersama SME Aerospace (SMEA) baru-baru ini.

Pengarah Yayasan Sarawak, Mersal Abang Rosli berkata, pihaknya bersedia untuk bekerjasama dengan SMEA untuk membangunkan Tenaga Kerja Modal Insan berkemahiran tinggi yang selaras dengan permintaan tempatan dan antarabangsa dalam sektor komuniti perniagaan aeroangkasa.

Beliau berkata, pembangunan ini juga selaras dengan inisiatif Sarawak untuk menyediakan pendidikan berkualiti dan pembangunan modal insan dengan objektif untuk memartabatkan Sarawak kepada masyarakat berpendapatan tinggi melalui penciptaan pekerjaan bernilai tinggi serta memberi peluang kepada usahawan tempatan untuk menyokong ekosistem huluan dan hiliran bagi sektor Aeroangkasa.

“Perkongsian ini bukan sahaja memberi manfaat kepada organisasi kita tetapi juga menyumbang kepada pembangunan keseluruhan dan visi industri aeroangkasa di Sarawak secara keseluruhannya,” katanya dalam kenyataan media pada Selasa.

Sementara itu, Pengarah SMEA, Datuk Suffian Ahmad menganggap kerjasama tersebut sebagai peluang untuk mencapai kemajuan dalam teknologi dan perkhidmatan aeroangkasa

“Kami menjangkakan potensi besar dalam kerjasama dengan Yayasan Sarawak untuk mensinergikan kekuatan dan kepakaran antara satu sama lain.

“Bersama-sama, kita boleh mencapai kemajuan ketara dalam teknologi dan perkhidmatan aeroangkasa bernilai tinggi, berteknologi tinggi di rantau ini dan di peringkat global,”ujarnya.

MOU itu bertujuan untuk mewujudkan perkongsian strategik antara Yayasan Sarawak dan SMEA untuk menggalakkan kerjasama dalam pembangunan modal insan berkemahiran tinggi dan mewujudkan permintaan pengembangan keupayaan dan kapasiti dalam industri aeroangkasa.

Perkongsian tersebut akan menumpukan pada perkongsian pengetahuan, pembangunan kemahiran dan bakat, pemindahan teknologi, dan inisiatif penyelidikan dan pembangunan bersama dalam bidang tumpuan kejuruteraan aero berteknologi tinggi dan pembuatan struktur aero.

Pemeteraian MOU berkenaan menandakan permulaan perkongsian yang menjanjikan antara Yayasan Sarawak dan SME Aerospace, dengan kedua-dua organisasi komited untuk bekerjasama ke arah matlamat dan objektif yang dikongsi bersama.

Selaras dengan aspirasi wawasan Sarawak untuk menjadi sebuah Negeri maju menjelang 2030 di bawah Strategi Pembangunan Pasca Covid yang berteraskan 3 teras iaitu, Kemakmuran Ekonomi, Kelestarian Alam Sekitar dan Masyarakat Inklusif, perkongsian ini akan meningkatkan perindustrian sektor pembuatan aeroangkasa dan memudahkan pelaksanaan projek berkaitan dengan memanfaatkan faedah dan kelebihan masing-masing, merangkumi kepakaran, tenaga kerja, maklumat dan sokongan.

Antara faedah sampingan lain, perkongsian itu akan selaras dengan strategi Sarawak dan berfungsi sebagai pemangkin bagi ekosistem penerbangan Sarawak untuk menarik pemain industri lain merentasi rantaian nilai untuk menubuhkan pangkalan di Sarawak.

Ia juga selaras dengan rancangan untuk merangsang ekonomi hijau Sarawak melalui penggunaan hidrogen dan mikroalga sebagai bahan api penerbangan yang mampan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *