Tempatan

‘Come Discover Bumi Kenyalang’ 2023 beri pengalaman antarabangsa, kembangkan rangkaian

KUCHING: Program ‘Come Discover Bumi Kenyalang’ buat julung kalinya telah diadakan oleh Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Sarawak melibatkan pelajar-pelajar dari universiti luar negara.

Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Sarawak Dato Sri Abdul Karim Rahman Hamzah berkata, program mobiliti antarabangsa itu membolehkan pelajar yang mengambil bahagian memperoleh pengalaman antarabangsa yang tidak ternilai dan mengembangkan rangkaian mereka.

“Kerajaan Sarawak melalui kementerian saya telah memberi peruntukan untuk penganjuran program ini.

“Kami telah melabur begitu banyak dalam membolehkan pertukaran dan pembelajaran silang budaya kerana ia adalah penting untuk pemahaman serantau yang lebih baik tentang sesama negara Asia.

“Kemboja dan Indonesia juga mempunyai kepelbagaian budaya dengan banyak perkara yang perlu dipelajari. Empayar Khmer Angkor Wat dan era gelap Khmer Rouge atau Killing Fields yang mereka tinggalkan telah banyak mengajar kita tentang tamadun purba dan kesan negatif konflik dalaman dan kesan peperangan. Apatah lagi, pulau Bali di Indonesia dan Kuil Borobodur.

“Semua tempat ini kaya dengan budaya dan sejarah yang boleh kita pelajari dan membangunkan pemahaman yang lebih mendalam tentang nilai dan kepercayaan serta menghormati antara satu sama lain di rantau ini,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa berucap dalam Majlis Makan Malam sempena penutupan program ‘Come Discover Bumi Kenyalang’ 2023 di sini pada Khamis.

Dato Sri Abdul Karim berharap program mobiliti antarabangsa yang diadakan selama dua minggu itu telah mencapai tujuannya, yang juga bermakna pelaburan kerajaan Sarawak adalah berbaloi.

Hadir sama dalam majlis itu ialah Rektor UiTM Sarawak Profesor Dato Dr Jamil Hamali.-SN

 

Dapatkan berita lebih lanjut dan pantas dengan melayari media sosial Sarawak News

Telegram: https://t.me/sarawaknews2022

Facebook Page: https://www.facebook.com/sarawaknewsofficial/

Instagram: https://www.instagram.com/sarawak_news/

Twitter: https://twitter.com/sarawak_news

Youtube: https://www.youtube.com/@sarawaknews2022/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *