Politik

GPS mahu sebuah Kerajaan Perpaduan yang stabil dan kuat untuk tingkatkan martabat negara

KUALA LUMPUR: Gabungan Parti Sarawak (GPS) mahukan sebuah Kerajaan Perpaduan yang stabil dan kuat supaya ia dapat menumpukan tenaga untuk meningkatkan martabat negara di peringkat antarabangsa.

Pengerusi GPS Tan Sri Abang Johari Tun Openg berkata Malaysia perlu berada dalam kedudukan yang kompetetif dengan negara-negara jiran khususnya Indonesia yang sedang membangunkan Nusantara di Kalimantan.

Sehubungan itu, beliau yang juga Premier Sarawak berkata Kerajaan Perpaduan perlu menumpukan soal pembangunan antara wilayah khususnya bagi negeri-negeri yang bersempadan dengan negara jiran.

“Kedudukan kerajaan (Persekutuan) mesti melihat pada masa depan negara yang berdepan dengan banyak cabaran dan bersaing dengan jiran kita. Bila kita lihat (negara) jiran kita membangun, Malaysia juga perlu membangun sama.

“Misalnya di Sarawak, berjiran dengan Kalimantan iaitu Nusantara akan dibangunkan, apakah Malaysia di Sarawak hanya tengok sahaja? Terima kasih kepada Perdana Menteri kerana beri peruntukan besar untuk pembangunan di Sarawak,” katanya dalam ucapan ketua-ketua pemimpin parti pada Konvensyen Nasional Kerajaan Perpaduan.

Konvensyen Nasional Kerajaan Perpaduan hari ini adalah julung kali diadakan, yang menghimpunkan lima gabungan 19 parti politik yang mendukung Kerajaan Perpaduan.

Abang Johari berkata Kerajaan Perpaduan juga perlu melakukan reformasi ekonomi negara berdasarkan bidang ekonomi baharu dan lebih mampan yang berteraskan tenaga yang diperbaharui serta menggunakan kemampuan anak watan.

Premier Sarawak itu seterusnya memberi jaminan Sarawak akan terus memainkan peranan dalam membantu merangka segala usaha membangunkan Malaysia.

“GPS akan terus bersama dengan Kerajaan Perpaduan Malaysia untuk bersama-sama membangun negara tercinta ini,” katanya.-BERNAMA

Dapatkan berita lebih lanjut dan pantas dengan melayari media sosial Sarawak News

Telegram: https://t.me/sarawaknews2022 

Facebook Page: https://www.facebook.com/sarawaknewsofficial/ 

Instagram: https://www.instagram.com/sarawak_news/ 

Twitter: https://twitter.com/sarawak_news 

Youtube: https://www.youtube.com/@sarawaknews2022/ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *